Читај ми

ПОТПИСАНО ПИСМО О НАМЕРАМА О УСПОСТАВЉАЊУ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ НОВОГ САДА И АЛАЊЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Општине Алања из Турске Адем Мурат Јуџел потписали су Писмо о намерама о успостављању сарадње између два града, у присуству амбасадорa Републике Турске у Београду Њ.Е. Хамијa Аксојa. Челници два града су проценили да постоје објективне могућности за развијање партнерских односа, пре свега у области туризмa због великог потенцијала оба града у тој привредној грани, затим у области културе, имајући у виду да је Нови Сад актуелна  Европска престоница културе 2022. године, као и областима спорта и образовања.

-Велика ми је част и задовољство што Нови Сад у овим изазовним временима шири мрежу својих пријатеља и градова са којима сарађује, што служи на понос свих Новосађана. Поносан сам на оно што је Град направио у претходних десет година дуплирајући број градова пријатеља. Почели смо са Моденом, а данас имамо велики број градова побратима. Ово је значајан дан за све, пошто је Алања први град из Турске са којом Нови Сад реализује овакав вид сарадње на највишем нивоу. Радује ме чињеница да ћемо у пракси  примењивати оно што стоји на папиру, а то је сарадња у области економије, културе, образовања, спорта и туризма. Ово је потврда добрих односа две државе и стратешки интерес Србије је да има најбоље могуће односе са Турском због њеног важног утицаја на земље Западног Балкана. Не треба заборавити да је Турска један од највећих инвеститора у Србији. Кроз историју смо имали различите односе, али данас смо спремни да отворимо ново поглавље добре сарадње. У посети нашој земљи пре неколико дана је био и министар спољних послова Турске, а очекујемо и долазак председника Ердогана у току лета, што је само показатељ добрих односа две државе- рекао је градоначелник Вучевић.

Председник Општине Алања Адем Мурат Јуџел је истакао да је данас учињен први корак ка успостављању трајног пријатељства између Новог Сада и  Алање.

-Потписивањем писма о намерама доприносимо успостављању односа у области културе, туризма, спорта, историје и образовања. Алања већ 30 година негује добре односе са 21 земљом, а Немачка, Литванија, Финска, Македонија и Кина су само неке од њих. Уз то, Алања је мултикултуралан и мултинационалан град у коме је свој дом пронашло преко 50 хиљада странаца, припадника 130 различитих народа. Поносни смо што предствљамо место сусрета толиких народа. Надам се да ће потписивање овог документа донети добробит за оба града- рекао је Адем Мурат Јуџел и додао да је намера да у што краћем времену, предузму конкретне кораке ка остварењу тог циља.

Нови Сад, 20. јун 2022. године