Читај ми

ПОЧЕТКОМ 2022. ГОДИНЕ ОД НОВОГ САДА ДО БЕОГРАДА БРЗИМ ВОЗОМ ЗА ПОЛА САТА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић обишли су радове на изградњи брзе пруге Београд-Будимпешта, на потезу деонице Београд-Нови Сад. Како је рекао градоначелник Вучевић, градилиште у Кисачкој улици једно је од највећих тренутно у Новом Саду.

- Радови на новом модерном надвожњаку, предворју уласка у главну новосадску железничку станицу, изводе се под покровитељством нашег ресорног министарства. Држава Србија ангажовала је кинеске партнере, и овако нешто раније нисмо могли да видимо. Добијамо комплетно нов, модеран надвожњак, потпуно безбедан и за друмски и за железнички саобраћај. Надамо се да ће рокови бити испоштовани, јер је изазовно регулисати саобраћај због немогућности да користимо једну од најфреквентнијих улица, односно транзитни правац. Међутим да бисмо добили ново и боље, морамо бити стрпљиви и издржати, посебно што видимо да се неуморно ради, по свим временским условима. Очекујемо да почетком 2022. године дочекамо први брзи воз из Београда у Новом Саду. Ова брза пруга ће потпуно изменити наратив развоја градова на траси. Реч је о изузетно важној саобраћајници и када спојимо Будимпешту са Београдом, преко Новог Сада, Србија неће више бити иста, биће много боље место за живот – истакао је градоначелник Вучевић.

Према речима министра Момировића, изградња брзе пруге је најкомплекснији инвестициони подухват у Србији, у којем је технолошка компонента много другачија од свега што је до сада рађено.

- Возови ће ићи 200 км на сат и време путовања између Београда и Новог Сада биће само пола сата. На реализацији пројекта ангажоване су две кинeске, једна руска и бројне домаће компаније. Градимо нову инфраструктуру ове земље, обим инвестиција је рекордан и не може да се мери ни са једним инвестиционим таласом у прошлости. Молим Новосађане за разумевање, јер овакви грађевински подухвати блокирају улице што ремети нормалан живот, али трудимо се да максимално убрзамо радове. Очекујемо да 1. марта буде готов надвожњак, када ће пруга бити пуштена у саобраћај и биће нормализован саобраћај у Новом Саду – нагласио је Момировић и подсетио на то да су до сада испоштовани сви рокови, те да су на реализацији пројекта ангажовани најбољи инжењери.

Нови Сад, 18. децембар 2021. године