Читај ми

ПОЧЕЛА ДВАНАЕСТА МЕЂУНАРОДНА РЕГАТА „ВОДЕ ВОЈВОДИНЕ“

Дванаеста међународна регата „Воде Војводине“ стартовала је данас и трајаће до 3. јула, на релацији Нови Сад - Бачки Петровац – Руски Крстур – Српски Милетић – Сомбор – Бездан – Апатин Богојево – Бачка Паланка. Око 300 учесника регате ће са скоро 100 бродова прећи маршруту од 300 километара за 10 дана.

Овогодишња регата одржава се под слоганом ''Чиста вода – чиста љубав'' и подразумева сарадњу са Удружењем ''Чепом до осмеха'', те има еколошки и хуманитарни карактер. Током десет дана, у свим поменутим локалним самоуправама, одвајаће се отпад за рециклажу, а од прикупљених средстава и из сопствених средстава биће купљени терапеутски реквизити за двоје деце.

- Прелеп дан на Дунаву, да се још једном уверимо у лепоте нашег града из ове перспективе, али и да видимо шта све треба да реализујемо како бисмо боље чували нашу реку и природу. Човек мора да живи са природом, али то не значи да треба да се зауставе изградња и развој. Напротив, екологија и економија морају бити две гране једног стабла. Овакве манифестације добре су за привреду и туристичку промоцију, тако да треба и појачати капацитете да могу да учествују у регати сви који се пријаве, а интересовање је велико. Однос према природи је и питање савести, односно какав свет желимо да оставимо будућим генерацијама и честитам ЈВП ''Воде Војводине'' што разумеју шири значај делокруга свог посла – нагласио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић који је учествовао у отварању регате.

ЈВП ''Воде Војводине'' ове године укључило је и студенте у израду логоа са еко-мотивом и победничку идеју студента ФТН-а Марка Ађина, наградило је са 120.000 динара.

- После две године паузе, због пандемије, настављамо нашу традицију, а овога пута уз јачу сарадњу са Градом и захваљујем се градоначелнику Вучевићу што је данас са нама. Покушавамо да прикажемо нови потенцијал наше покрајине кроз наутику и захваљујем се на подршци свим локалним самоуправама кроз које ће регата проћи. Тамо су за учеснике припремљени културно-забавни садржаји и бесплатни оброци – рекао је директор ЈВП ''Воде Војводине'' Срђан Кружевић.

Он је такође истакао да ЈВП ''Воде Војводине'' организује регату како би на најбољи начин представило пловни потенцијал Војводине, рекреативну пловидбу и наутички туризам. Регата има међународни карактер и поред домаћих учесника, плове наутичари из Хрватске, Словеније, Аустрије, Мађарске, Холандије и Француске.

Нови Сад, 24. јун 2022. године