Читај ми

ОТВОРЕНА МЕЂУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ''КВАРНЕР 13''

Међународна изложба фотографија ''Кварнер 13'' отврена је у галерији ''Мацут'' на СПЕНС-у, у организацији Војводина омладинског клуба и Академије уметности у Новом Саду. Пројекат ''Кварнер 13'' живи већ 14 година као место сусрета уметника, прожимања идеја и нуди увид у различите ликовне сензибилитете. Од радионице подводне фотографије, временом је Пројекат прерастао у озбиљан културни програм у оквиру којег су одржани Светско бијенале студентске фотографије и плаката у граду Ријека, као и бројне изложбе у Каставу.

- Међународни програми увек доносе вредност више, зато што доприносе интеркултуралном дијалогу, сусретању уметника из различитих средина, а то онда пружа прилику да се упознамо и са разликама које чине лепоту одређених идентитета, као и са заједничким универзалним вредностима. ''Кварнер 13'' је управо такав један програм и заиста отвара велики простор за различите ликовне изразе, на задовољство и аутора и публике. Ова изложба која има дугу традицију, сигуран сам, још једном ће показати да уметност неутралише све границе, и концептуалне и физичке – истакао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић на отварњу изложбе којем су, између осталих, присуствовали декан Академије уметности у Новом Саду Синиша Бокан и генерални конзул Републике Хрватске у Србији Велимир Плеша.

Како се могло чути на отварању, последњих пет година пројекту ''Кварнер 13'' су се придружили студенти и професори пекиншког универзитета, а овога пута, с обзиром на сложену епидемијску ситуацију, биће представљени радови студената и професора уметничких академија из Хрватске, Мађарске и Србије.

Нови Сад, 14. децембар 2021. године