Читај ми

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "ПОЗОРИЈАНСКИ ВРЕМЕПЛОВ"

Отварањем изложбе плаката, фотографија представа учесница на фестивалима и поставке посвећене педесетогодишњици излажења часописа „Сцена“ започело је јубиларно 60. Стеријино позорје. Свечаном отварању изложбе, под називом "Позоријански времеплов" присуствовао је члан Градског већа за културу Вања Вученовић.

-Ова изложба је важна јер подсећа на дугу традицију, културни значај и историју Стеријиног позорја. Она приказује развој Позорја у претходних 60 година и напредак позоришта кроз различите друштвено-економске прилике – изјавио је Вања Вученовић и додао – Веома сам поносан што је данас Стеријино позорје најзначајнији позоришни фестивал у нашој земљи а и шире, озбиљна установа културе која има развијену издавачку делатност и што константно одржава ниво квалитета који захтевна културна јавност од ње и очекује.

У Доњем фоајеу сцене „Јован Ђорђевић“, на поставци најавних и програмских плаката од 1956. до данас, архива Документационоистраживачког центра Стеријиног позорја посетиоцима пружа на увид проток фестивалских година, кроз графичка решења плаката, њихову естетику и информативност, штампарску и техничку обраду, функционалност и атрактивност. У Доњем фоајеу сцене „Пера Добриновић“ постављена је изложба фотографија Стеријином наградом овенчаних представа и глумаца, редитеља, учесника у инсценацијама, али и знаменитих личности културног и политичког живота које су својим деловањем утицале на формирање и реноме Позорја.

Изложба поводом 50 година излажења часописа „Сцена“ на основу објављених текстова, драмских дела, позоришних критика, хроника фестивала, фотографија реконструише минуло време али и оно најважније, позоришну уметност - њену прошлост, садашњост, и, на основу сваког новог броја - њену будућност.

Нови Сад, 26. мај 2015. године