Читај ми

ОДРЖАНА РАДИОНИЦА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА ''БУДИ СВОЈ''

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин посетили су радионицу у оквиру пројекта „Буди свој“ коју организује Фондација „Укључи се“. Радионице су усмерене на социјално оснаживање и усвајање вештина корисних за осамостаљивање младих без родитељског старања. Едукативне активности намењене су младима узраста од 15 до 25 година, са циљем да их припреме за успешан излазак из система социјалне заштите.

- Кроз радионице ће усвајати вештине које ће им бити од значаја када закораче у свет одраслих. Верујемо да ће нам подршка ресорног министарства заиста помоћи да се пун потенцијал овог пројекта реализује - рекла је координаторка Пројекта Милена Јакшић.

Пројекат „Буди свој“ стимулише и запошљавање и самозапошљавање, које, уз адекватну подршку, може да обезбеди потпуно осамостаљивање.

- За мене је највећа вредност то што смо данас упознали младе људе који трезвено размишљају и отварају важне и сложене теме, и то ме додатно мотивише да се запитам шта као друштво можемо да урадимо да будемо више међусобно солидарни и да покажемо већу одговорност. Важно је да се свима обезбеде једнаке шансе, што подразумева поклањање мало веће пажње онима који имају сложенију социјалну ситуацију - истакао је градоначелник Милош Вучевић и изразио уверење да ће млади људи укључени у Пројекат успети да постану успешни чланови друштвене заједнице.
Стратешки партнер пројекта је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а генерални донатор Војвођанска банка.

- Намера је да се деци из система социјалне заштите улије мало самопоуздања и пруже знања, али и да мотивишемо приватне послодавце да овој деци дају шансу. У Србији има 6800 деце у систему социјалне заштите, а 927 је у животној доби између 18 и 26 година, и на њих се овај пројекат и односи. Нажалост само три процента ових младих људи заврши факултет, а ми желимо да их мотивишемо и охрабримо да се боре за успех и срећу у животу. Већ смо разговарали са представницима Националне службе за запошљавње, и ја се надам да ће већ у следећем њиховом плану бити установљена посебна мера-запошљавање деце из система социјалне заштите - нагласио је министар Вулин.

Министар је такође рекао да се у сарадњи са Министарством просвете разматра могућност да млади из система социјалне заштите уживају одређени вид позитивне дискриминације када је реч о школовању о трошку буџета и смештају у студентске домове.

Нови Сад, 17. мај 2016. године