Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је обележавању 1. марта Светског дана цивилне заштите у просторијама Ватрогасне бригаде Нови Сад, у организацији Града Новог Сада и Управе за ванредне ситуације у Новом Саду. Обележавањем овог датума Град Нови Сад и Сектор за ванредне ситуације желе да допринесу подизању нивоа свести о значају припремљености грађана и њиховом препознавању безбедносних и заштитних мера у случају елементарних непогода, техничко-технолошких и других несрећа и опасности.

Градоначелник је истакао да је безбедност људи приоритетни задатак друштва, односно државе и да се њему морају прилагођавати све друге активности.

- Град Нови Сад, као локална самоуправа, увек помаже и подупире Сектор за ванредне ситуациjе на градскоj териториjи и биће неизоставни партнер у поновном успостављању система Цивилне заштите у пуном капацитету. Пре неколико деценија Цивилна заштита у нашој држави је била изузетно развијена, али је нажалост редукована. Неке изванредно лоше околоности су нам ставиле до знања колико је систем цивилне заштите битан за наше друштво. Oхрабруjу нова законска решења коjа ће jасниjе и прецизниjе дефинисати положаj и организациjу читавог система заштите наших грађана и имовине у ванредним ситуациjама - рекао је градоначелник Вучевић.

Начелник Управе за ванредне ситуације у Новом Саду Драган Цветићанин је истакао да се преко МУП - Сектор за ванредне ситуације, поново успоставља неоправдано запуштен и девастиран систем Цивилне заштите у Србији.

-У том систему Цивилна заштита поново добија на значају и интезивно ради на њеном јачању и очувању стеченог угледа како би се успоставио правовремени и ефикаснији одговор друштва на изазове и ризике којима смо као држава изложени – нагласио је Драган Цветићанин.

Свечаности су присуствовали су представници Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране, Сектора за ванредне ситуације, Градског и Окружног штаба за ванредне ситуације као и добитници захвалница цивилне заштите који су постигли нарочите успехе из области заштите и спасавања и то: Црвени крст Воjводине, Tрећи одред Жандармериjе и полициjска испостава Петроварадин при ПУ у Новом Саду.

Нови Сад, 27. фебруар 2015. године