Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН НАЦИОНАЛНИ ДАН РУСИНА

Помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић присуствовао је прослави Националног дана Русинске националне заједнице која се одржала у просторијама Русинског културног центра у Новом Саду.

Он је свим припадницима Русинске националне заједнице у Републици Србији честитао празник и истакао да  је складан суживот многих националних заједница и мултикултуралност једна од најзначајних карактеристика наших простора, а посебно града Новог Сада.

-Русини су нашем друштву дали много уметника, научника, значајних писаца, универзитетских професора и интелектуалаца. Историјски посматрано, Русини су заједно са већинским српским народом, као и припадницима других народа, имали значајно учешће у Великој народној скупштини када је проглашено присаједињење Бачке, Баната и Барање Краљевини Србији. Данас у Републици Србији и у Војводини, Русини представљају препознатљиву националну заједницу којој је Србија отаџбина и са којом негују однос нераскидивог заједништва- рекао је Александар Петровић.

Тај национални празник се обележава 17. јануара, сваке године у другом граду, где живе припадници русинске националне мањине и где се негује језик, традиција и обичаји русинског идентитета, а установљен је 2006. године у Скупштини Аутономне покрајине Војводине.

Нови Сад, 17. јануар 2020. године