Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ У ДОМУ „ВЕТЕРНИК“

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је обележавању Међународног дана особа са инвалидитетом поводом којег се у просторијама Дома за децу и омладину ометену у развоју “Ветерник” одржала манифестација спортско-културног карактера чији су учесници били корисници Дома. Своју посету, градоначелник је искористио да директору Зорану Арбутини преда кључеве комбија марке „Ford“ који је дат на коришћење Дому „Ветерник“ од стране Града.

-Велико ми је задовољство и част што сам позван да Међународни дан особа са инвалидитетом проведем заједно са нашим пријатељима у Дому „Ветерник“. Град је са Домом претходних година имао квалитетну сарадњу и били смо партнери на многим пројектима. Иако Град као јединица локалне самоуправе није његов оснивач, ми имамо потребу и задатак да снажно подупиремо рад Дома. Један од видова помоћи, јесте обезбеђивање средстава у буџету која је Градска управа за социјалну и дечју заштиту предвидела за 2015. годину за куповину комби возила за Дом, а које данас предајемо на коришћење. Надам се да ћемо и у 2016. години наставити добру сарадњу, не само са Домом у Ветернику, већ и са свим репрезентативним удружењима која се баве заштитом права особа са инвалидитетом - рекао је градоначелник Вучевић.

Градоначелник је том приликом истакао да је Град Нови Сад за време његовог мандата, у претходне три године, издвојио готово 50 милиона динара за репрезентативна удружења која се баве заштитом права особа са инвалидитетом.

- Имамо још много задатака пред нама, а то је пре свега отклањање архитектонских баријера, у чему учествују ЈП „Завод за изградњу града“ и ЈП „Урбанизам“ уз подршку и савете струковних репрезентативних удружења. То нису мала средства која смо издвајаили ових година, али постоји потреба за још већим улагањима. Град Нови Сад је у 2015. години у буџету определио 5 % укупних буџетских средстава за област социјалне политике, док је  просек издвајања средстава локалних самоуправа у Србији за те намене 2 % - истакао је градоначелник.

Директор Дома за децу и омладину ометену у развоју “Ветерник” Зоран Арбутина се захвалио на возилу, рекавши да је обезбеђивање средстава за набавку тог комбија тек врх леденог брега када се говори о сарадњи Дома и Града.

- Град Нови Сад помаже наш рад, а реализација многих пројеката се одвија дуги низ година управо захваљујући финансирању од стране Града. Ми тренутно збрињавамо 540 корисника и једна смо од највећих установа социјалне заштите у земљи. Ово возило нам омогућава да активности које су предвиђене ван установе, сада лакше реализујемо, као што је  транспорт деце ван установе на излете и разне манифестације – рекао је директор Арбутина.

Након представе коју су приредили штићеници Дома, уприличено је такмичење у стоном тенису у фискултурној сали Дома, између корисника Дома и стонотенисера параоломпијаца, чланова стонотениског клуба “СПИН”.

Нови Сад, 3. децембар 2015. године