Читај ми

НОВИ САД ПОДНЕО КАНДИДАТУРУ ЗА ОМЛАДИНСКУ ПРЕСТОНИЦУ ЕВРОПЕ 2018. ГОДИНЕ

У организацији Грaда Нoвог Сaда и EXIT фoндaциjе, у Градској кући одржана је кoнфeрeнциjа на којој су представљене досадашње активности и планови Града Новог Сада у вези са кандидатуром за Омлaдинску прeстoницу Eврoпe 2018. године. Том приликом, потписан је Меморандум о сарадњи свих кључних актера у кандидатури, а у реализацију кандидатуре укључене су Студентска организација Србије, као представник Локалног одбора пројектног конзорцијума и Кровна организација младих Србије, као представник пројектног конзорцијума Националног одбора пројекта. Конференцији је присуствовао члан Градског већа за спорт и омладину Предраг Свилар који је истакао да је Нови Сад предао концепт ноту и тиме се званично кандидовао за Омлaдинску прeстoницу Eврoпe 2018. године.

- Унапређење друштвеног положаја младих и стварање услова за остваривање њихових потреба и интереса је један од приоритета Града и веома ми је драго што у постизању тог циља, у овом пројекту, сарађујемо са различитим републичким и покрајинским институцијама и организацијама - изјавио је Предраг Свилар и додао - Нови Сад има традицију како формалног тако и неформалног организовања младих, још од првих Трибина младих па до EXIT фестивала, и незванично већ јесте омладинска престоница Србије и ширег региона. У случају добијања ове престижне титуле наш град, као и рад свих омладинских и студентских организација и удружења биће још видљивији далеко ван граница наше земље, што са собом доноси бројне бенефите.

Председник Управног одбора EXIT Фондације Нeмaњa Mилeнкoвић је изразио задовољство што су идеју о кандидатури Новог Сада за Омлaдинску прeстoницу Eврoпe препознале и подржале бројне омладинске организације које су и саме узеле учешће у овом пројекту.

- EXIT је једини фестивал на свету, те величине и значаја који је настао из друштвеног активизма младих и као такав, још једном је потврдио да је и даље покретач, инспирација и охрабрење младим људима да истрају у ономе ка чему стреме. Промовишући идеју кандидатуре, окупљајући кључне актере и директним учешћем у овом великом заједничком подухвату EXIT фондација је поносна на све младе учеснике, Град Нови Сад, покрајину и државу, на исти начин на који су они поносни на EXIT – рекао је Немања Миленковић и упутио позив за сарадњу свим омладинским организацијама и удружењима који имају квалитетне, креативне и оригиналне идеје да буду део тима који ће реализовати пројекат Нови Сад Европска омладинска престоница 2018. године.

Према речима председника Кровне организације младих Србије и члана Националног одбора пројектног конзорцијума Марјана Цветковића кандидатура је јасна подршка стварању подстицајног окружења за младе на локалу, јачању омладинске политике у Србији и може бити значајан допринос померању младих са ивица нашег друштва, као и прилика да се чује њихов глас.

Европска престоница младих је једногодишња титула која представља одређени град као престоницу омладине са свим садржајима и програмима из области друштвеног, културног, економског и политичког живота младих и као таква постоји од 2009. године. Настала је као потреба, нарочито после и током светске економске кризе, да млади, као једна од угрожених ниша, постану катализатори који треба да доведу до озбиљних промена и у сфери производње, рада и напретка.

Нови Сад, 27. фебруар 2015. године