Читај ми

ДВОЈЕЗИЧНА ФРАНЦУСКО-СРПСКА НАСТАВА У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА

Члан Градског већа за образовање Милан Ђукић и представници Амбасаде Републике Француске у Београду, као и представници Института Француске у Новом Саду одржали су састанак са професорима француске наставе и директорима основних школа заинтересованих за двојезичну српско-француску наставу.
Главне теме састанка биле су везане за упис у први разред српско-француског двојезичног одељења у Гимназији „Јован Јовановић Змај“ и покретање огледа двојезичне српско-француске наставе за ученике седмог и осмог разреда основних школа.

- Верујем да је ово прави пут и велика могућност да се деца образују на матерњем и на француском језику како би стекли могућност за много бољу проходност и перспективу у каснијем образовању јер ми то дугујемо школарцима. Наша идеја је да француски језик уведемо и у вртиће, већ га имамо у једној гимназији, а од септембра у једној основној школи трба да заживи билингвална настава – рекао је Милан Ђукић.

Представници Амбасаде Француске представили су овај пројекат билингвалне наставе и нагласили да по завршетку школовања ђаци добијају диплому у којој постоји посебна клаузула да су завршили двојезичну средњу школу, што им умногоме може олакшати упис на стране факултете, добијање стипендија и запошљавање у страним фирмама.

Ученици који упишу двојезичну наставу прате званични српски програм чак и из оних предмета који нису лингвистички, а које слушају на француском. Амбасада Француске у Београду издаје потврду о знању језика која ослобађа кандидата обавезе полагања испита из језика приликом уписа на неки од француских универзитета, а исто тако омогућава усавршавање француског језика за професоре из предмета који нису лингвистички.

Нови Сад, 25. мај 2011. године