Читај ми

НАПРЕДУЈУ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ МЕГА „КОНТИНЕНТАЛ“ ФАБРИКЕ У КАЋУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић обишао је Радну зону Каћ и том приликом посетио погон фабрике „Континентал Aутомотив” у којој напредују радови на изградњи друге фабрике те компаније у Новом Саду. „Континентал“ послује на четири локације у граду, тренутно запошљава преко 1000 радника, од чега је 800 инжењера и преко 200 радника у фабрици. Радови на новом постројењу приводе се крају, зграда нове фабрике имаће више од 30 000 квадратних метара производног и канцеларијског простора и биће једна од највећих „Континенталових“ фабрика у свету.

- Ако је судећи по успеху инвестиције „Континентала“, Нови Сад има сигурну и извесну будућност, посебно у области привреде и економије. Веома сам поносан на све што та компанија ради, јер последично, она доприноси бољитку, како града, тако и државе. Такав успех се ствара заједничким марљивим, одговорним радом и озбиљним пословним и политичким одлукама. Дешава се оно што смо најављивали пре неколико година, а то је константан развој инвестиција у нашем граду. Пре четири године смо  били у пословној згради на Булевару ослобођења, и тада је то била лепа вест, да је немачка компанија светског ранга дошла у Нови Сад. Следећи корак је било отварање развојно-истраживачког центра у Пупиновој палати, а данас у Новом Саду „Континентал“ ради на четири адресе. Овај објекат у Радној зони Каћ напредује фантастичном брзином, а веома сам задовољан како Град паралелно са „Континенталом“ у заједничком договору припрема ову индистријску зону инфраструктурно. Наиме, Управа за грађевинско земљиште и инвестиције и ЈКП „Водовод и канализација“ раде синхронизовано, тако да ће овај локалитет бити одлично опремљен. У то је из буџета Града уложено 1,4 милијарди динара, а он има капацитет да се и даље развија. Долазак овакве компаније није само питање економије, него има шири друштвени значај и веома смо захвални великој подршци државног руководства. На јесен ћемо обићи усељену фабрику, прву у овој радној зони, а надам се не и последњу - рекао је градоначелник Вучевић.

Уочи обиласка погона нове фабрике, одржан је састанак градоначелника са представницима компаније, а генерални директор „Континентал Аутомотив Србија“ Саша Ћоринга се том приликом захвалио целом тиму на професионалном раду, без ког не би било могуће стићи у ову фазу изградње фабрике тако брзо.

- Ова фабрика је тек почетак једног комплексног система. Ми смо купили 31 хектар земље у радној зони Каћ и надамо се да ће једног дана ту бити највећа фабрика „Континентала“. Системи које овде производимо су фантастични, чак и не постоје на тржиту, јер их тренутно осмишљавамо са инжењерима. Правимо комплексне инструмент-табле и поносни смо на наше производе. Иако се не зна у ком правцу ће се кретати светска привреда, ми и даље планирамо да растемо. Желимо да одавде, управо из Новог Сада, урадимо трансформацију аутомобилске индустрије у целом свету – рекао је Ћоринга.

Фабрика у Каћу је почела да се гради у јуну прошле године, а завршетак радова планиран је за септембар ове године. По завршетку, биће мега фабрика са дигитализованим процесима, већа четири пута од прве која је отворена прошле године у зони Север 4. У њој ће се производити најиновативнија електроника за унутрашњост возила као што су велики дисплеји за возила водећих светских премиум аутомобилских брендова.

Градоначелник је са представницима градске управе и јавно-комуналних предузећа обишао и радове на инфраструктурном уређењу Радне зоне Каћ у оквиру које се спроводе инвестиције везане за ту зону. Управа за грађевинско земљиште и инвестиције финансира изградњу прилазних саобраћајница, пешачких и бициклистичких стаза, атмосферске канализације и јавног осветљења, док ЈКП „Водовод и канализација“ изводи радове на изградњи водоводне и фекалне канализационе мреже.

Нови Сад, 13. јул 2022. године