Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК И МИНИСТАР МОМИРОВИЋ ОБИШЛИ ГРАДИЛИШТЕ НОВОГ МОСТА ПРЕКО ДУНАВА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томиславом Момировићем и в.д. директора ЈП “Коридори Србије“ Александром Антићем обишао градилиште на Лединачком путу, на сремској страни града, где се изводе радови на изградњи обилазнице око Новог Сада са мостом преко реке Дунав на државном путу II-а реда бр.111. Претходно је у марту ове године, у присуству председнице Владе Ане Брнабић и градоначелника Вучевића, потписан комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова, а Уговор је потписао министар Томислав Момировић са представницима ЈП “Коридори Србије“ и “China Road and Bridge Corporation“.

- Обилазимо припремне радове на четвртом новосадском мосту које изводе наши кинески партнери. Они су нам изнели динамички план, а Град Нови Сад је спреман да пружи подршку свим радовима кроз своје стручне службе, јер је ово пре свега градски мост. Желим да се захвалим министру Момировићу и његовом тиму, као и „Коридорима Србије“ који су носиоци ове инвестиције, што су предано радили са мојим сарадницима, како би се у што краћем року све успешно припремило за почетак извођења радова. Из Сремске Каменице креће изградња привременог моста преко кога ће се реализовати изградња главног моста, а истовремено настављамо са решавањем имовинско-правних односа на бачкој страни и припремама приступних саобраћајница. Сматрам да сам преузео штафету од наших претходника, који су још 1963. године у градском Генералном урабнистичком плану предвидели мост на овој локацији и стога сам данас поносан. На овај мост смо чекали шест деценија. Подсећам да до пре 23 године нисмо имали ни један, јер су сви су били срушени, а онда онда нам је требало 19 година да вратимо све постојеће. Надам се да нећемо кажњавати будуће генерације да чекају још шест деценија на нове мостове и да неће ићи апсурдна порука из Новог Сада да је неко против мостова, јер то није питање странке, политике и гласања, већ тога да ли сте за развој града. Хвала Влади и Председнику што су прихватили да финансирају овај пројекат Града Новог Сада, јер без подршке, то за нас не би било изводљиво - рекао је градоначелник Вучевић.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић истакао је да је у току велики инвестициони талас у целој земљи на пољу изградње, али да ипак не постоје лепши грађевински пројекти од мостова, како у урбанистичком, тако и у симболичком смислу.

- Мостови спајају обале, али и људе. Нови Сад постаје Град мостова, доживео је невероватан развој претходних година и честитам градоначелнику на овом историјском подухвату. Наша економија је сада јача него икада и то нам даје снагу да реализујемо овакве и сличне инвестиције – закључио је Момировић.

В.д. директора ЈП “Коридори Србије“ Александар Антић је приликом обиласка градилишта нагласио да ће се градња моста одвијати са привременог моста, јер је то начин рада компаније, да се прво постави привремена конструкција са које се изводе грађевински радови, а потом наступа изградња.

- У Новом Саду дефакто имамо два градилишта, два моста, а врло брзо ћемо обићи и те радове, који се налазе неколико километара одавде, тачније код Петроварадина према Каћу, где се ради на изградњи моста који је део пројекта Фрушкогорског коридора. Уверен сам да ће компанија „CRBC“ апсолутно одговорити задатку који има на овом пројекту, а очекујемо да почну радови на сремској страни, на привременој мостовској конструкцији у наредне две недеље – рекао је Антић.

Нови Сад, 1. јун 2022. године