Читај ми

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА РТГ АПАРАТА У ДОМУ ЗДРАВЉА „НОВИ САД”

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват посетили су амбуланту „Јован Јовановић Змај“ Дома здравља „Нови Сад“, где је започет процес дигитализације РТГ апарата. Град Нови Сад је за потребе Дома здравља „Нови Сад“ обезбедио два универзална дигитална апарата за радиографију са дигиталном аквизицијом слике, флeт панелом и моторизованим кретањем који се налазе у амбуланти „Јован Јовановић Змај“ и Дому здравља на Новом насељу.

- После дужег времена, Градска управа за здравство и Дом здравља „Нови Сад“ заједнички реализују концепт дигитализације рендген апарата. Град је за набавку два РТГ апарата издвојио укупно 22 милиона динара. До краја године нас очекује набавка још једног модернијег и садржајнијег апарата који ће бити инсталиран у Дому здравља на Лиману 4. Суштина је да се захваљујући дигиталним апаратима постиже далеко брже обављање РТГ снимања, самим тим брже је и заказивање прегледа пацијената као и очитавање рендгенских снимака - рекао је градоначелник Вучевић и додао да ће Град Нови Сад наставити са улагањем у нову и модерну опрему за здравство ради квалитетније здравствене заштите Новосађана.

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват је нагласио да употребом дигиталне технологије престаје потреба за РТГ филмовима, што резултира значајним уштедама финансијских средстава.

-У предстојећем периоду  планирана је  набавка PACS система за архивирање података, што би омогућило комплетну повезаност система и могућност очитавања снимака на даљину. Увођењем дигиталних апарата нашим пацијентима омогућена је РТГ дијагностика каква се примењује у савременим европским центрима – истакао је  проф. др Золтан Хорват.

Увођењем дигиталних РТГ апарата у Дом здравља „Нови Сад” омогућено је брже  обављање РТГ снимања, смањена је могућност грешке при обради слике и дужина експозиције што заједно са високом ефикасношћу детектора даје далеко мање дозе зрачења које примају пацијенти и запослени на одељењу.

Нови Сад, 23. фебруар 2015. године