Читај ми

БЕЗБЕДНОСТ УЧЕНИКА ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА У НОВОМ САДУ ПОБОЉШАНА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је седници Координационог тела за борбу против насиља у основним и средњим школама у Новом Саду, која је одржана у Градској кући. Након седнице, градоначелник је заједно са члановима Координационог тела одржао конференцију за новинаре на којој су изложени подаци о стању безбедности ученика основних и средњих школа у Новом Саду, као и резултати који су остварени у протеклом периоду у тој области.

- У другој половини 2014. године захваљујући активностима свих субјеката који су укључени у процес успостављања веће безбедности у новосадским школама, бележимо побољшање стања. Томе су свакако допринели и већа активност овог Координационог тела, појачана присутност и боља организованост Полицијске управе у Новом Саду, комуникација са основним и средњим школама и детектовање кључних проблема уз помоћ Савета родитеља. Ове године Град ће увести видео надзор у све школе које га тренутно немају, наложиће ЈП „Завод за изградњу Града“ да појача активности на побољшању дворишног осветљења у школама, а посебно ћемо акцентовати решавање питања безбедности у саобраћају и утицати на смањење криминала и злоупотребе ученика путем друштвених мрежа -  рекао је градоначелник Вучевић и посебно похвалио акцију „Школарац“ ПУ у Новом Саду, нагласивши да је за још бољу безбедност у школама потребна сарадња свих - како школе, тако и родитеља, ученика и медија.

Председник Координационог тела за борбу против насиља у основним и средњим школама у Новом Саду Владимир Јелић рекао је да је у већини школа извршена едукација родитеља и ученика о насиљу, а поред тога да је усвојен и пилот-пројекат Техничке школе „Милева Марић Ајнштајн“ који се тиче постављања мултизонских метал-детектор врата са рендгеном за скенирање ручног пртљага у тој школи. Он је у свом обраћању истакао још једну новину.

-  Очекујем да ће нова мера,  а у питању је увођење идентификационих картица  за ученике које ће им омогућавати да улазе и излазе из школског дворишта, спречити неовлашћен улазак непожељних лица у школе – рекао је Владимир Јелић и додао да ће за ту намену у ребалансу градског буџета бити издвојен новац за набавку опреме како би се пројекат реализовао до краја године.

Руководилац Групе за сузбијање малолетничке делинквенције у Одељењу криминалистичке полиције Полицијске управе Нови Сад Ненад Ердељан рекао је да су активности полиције приметније, акције појачане, а да су оне и превентивног и репресивног карактера.

-  Радићемо појачано са цивилним полицајцима који ће обилазили школе без најаве, и који ће заједно са школским полицајцима обилазити не само објекат школе, већ и квартове у којима се школе налазе – рекао је Ненад Ердељан и додао да су у склопу акције ''Школарац'', према службеним подацима, на плану безбедности школских објеката постигнути значајани резултати.

Координаторка Центра за превенцију девијантног понашања код младих Биљана Кикић Грујић рекла је да је Радна група Координационог тела, чији је члан,  до сада обишла 29 школа и да су непосредним увидом и разговором сачињени извештаји о стању безбедности ученика и запослених  у школама.

- Поред проблема као што су недостатак осветљења и видео надзора, школе су препознале као проблем и електронско насиље. Нови Сад је први град у Србији који се низом конкретних мера посветио овом проблему и активно ради на његовом решавању - рекла је Биљана Кикић Грујић и додала да је план да се до априла обиђу све школе у граду.

Нови Сад, 25. фебруар 2015. године