Читај ми

ЗЕЛЕНА ОАЗА ЗА СТАНОВНИКЕ НОВОГ НАСЕЉА И НОВЕ ДЕТЕЛИНАРЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и шеф Катедре за хортикултуру и пејзажну архитектуру Пољопривредног факултета у Новом Саду проф. др Саша Орловић који је и председник Савета градоначелника за озелењавање, обишли су нови парк на Новом насељу. У оквиру изградње инфраструктуре и партерног уређења у парку су обезбеђени канализациона и водоводна мрежа, електроенергетске и телекомуникационе инсталације, заливни систем, бунар, пешачке стазе и платои, фонтана на улазу у парк и две фонтане у централном делу парка, два пешачка моста, парковска чесма, јавни тоалет, јавно осветљење, два дечија игралишта, теретана на отвореном, терен за боћање, сто за шах, као и урбани мобилијар и простор за истрчавање паса.

- Ово је најмлађи, а можда и најлепши парк у Новом Саду. О томе најбоље сведоче одличне реакције грађана који сматрају да је ова инвестиција променила целокупан амбијент Новог насеља и Нове Детелинаре. Ови делови града су сада богатији за једну зелену оазу мира, у оквиру велике блоковске површине. Сада грађани имају уређен парк у ком могу да проводе слободно време, и да уживају у атрактивном концепту са фонтанама и мини језером. Драго ми је што су ми на дечјем игралишту рекли да има мало љуљашки, с обзиром на велики број деце. Нека увек буде тако, нека буде што више деце, јер је то добар знак за Нови Сад, а ми ћемо са задовољством обезбедити додатне справе за игру. У парк и околне саобраћајне површине инвестирано је скоро пола милијарде динара, а наставићемо да улажемо у заштиту животне средине и равномеран и одржив развој града. Било би лепо да грађани Новог Сада одлуче о називу новоизграђеног парка. Ускоро нас очекује још једна парковска површина у реону око ранжирне станице која ће бити интегрисана са овим парком пешачком пасарелом. Тиме ћемо добити јединствену зелену оазу која ће бити и туристички веома атрактивна – рекао је градоначелник Вучевић и најавио да су у плану комплетне реконструкције Дунавског и Футошког парка, формирање новог парка у близини СПЕНС-а, као и замена небезбедних стабала Универзитетског парка.

Према речима проф. др Саше Орловића, у новом парку је заступљено педесетак врста дрвећа и жбуња који су складно уклопљени. Он је истакао да је Савет градоначелника за зеленило посебно фокусиран на увођење заливних система како би оно што се сади и постојеће дрвеће било витално.

- Желимо да паркови буду места рекреације, културе, дружења и да се такви садржаји циљано подстичу. Такође Савет ради мониторинг здравственог стања стабала у граду, а Нови Сад је једини град у региону који има мониторинг гасова стаклене баште, јер нам је циљ да делујемо на ублажавање климатских промена. Припремамо и капитални пројекат изградње ботаничке баште, а у мају наредне године град ће бити домаћин научног међународног скупа који се бави урбаном инфраструктуром у ери климатских промена. Нови Сад ће 2024. године бити Европска престоница шума и заиста смо апсолутно посвећени заштити животне средине на различите начине – нагласио је проф. др Саше Орловић.

Хортикултурно уређење парка реализује ЈКП „Градско зеленило“ уз заједничко финансирање Града Новог Сада и Министарства за заштиту животне средине. До сада је посађено 9424 комада перена и сезонског цвећа и 1486 комада шибља, а подигнут је травњак на свим слободним површинама (26,985 м²). У току је садња шибља и дрвећа, а у укупно ће бити посађено 635 стабала лишћарског и четинарског дрвећа. Изграђене су и ободне саобраћајнице око парка и то: саобраћајница са западне стране која представља продужетак Улице Милана Јешића Ибре и саобраћајница са источне стране према Булевару Европе у укупној дужини од 1.385м. Такође изграђене су пешачке стазе око парка у укупној дужини од 900м, паркинзи дуж источне саобраћајнице, водоводна и канализациона мрежа, као и јавно осветљење.

Нови Сад, 24. новембар 2021. године