Читај ми

ЗАСЕДАО ГРАДСKИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

У Градској кући данас је одржан састанак Градског штаба за ванредне ситуације Града Новог Сада којим је председавао члан Градског већа за комуналне послове Владимир Стојковић.

Чланови Штаба упознали су се са упозорењем Републичког хидрометеоролошког завода на временске непогоде за подручје Републике Србије, за период од 23. до 25. јуна 2019. које гласи: “Упозорење на јаке пљускове, грмљавину, локалну појаву града и олујни ветар (од 23. до 25. јуна)”. Kако је наглашено у упозорењу преподне у Војводини, после подне, вечерас и у току ноћи и у осталим крајевима нестабилно са пљусковима и грмљавином, који ће бити интензивнији у северним, западним и централним деловима земље, као и на територији града Београда. Очекују се и временске непогоде, од 20 до 40 литара кише у кратком временском периоду, локално и више, град и олујни ветар. Нестабилно време са локалном појавом обилних пљускова са грмљавинама, краткотрајним градом и олујним ветром задржаће се до уторка, 25. јуна 2019. године.

На састанку је констатовано да су надлежне службе Града предузеле потребне превентивне мере да одговоре на изазове које носе велике падавине, у приправности су и оспособљене за реаговање у ванредним ситуацијама. Посебно је наглашено да се обрати пажња на спречавање могућих појава “урбаних поплава” у насељеним местима, бујица, појаве одрона и могуће активирање клизишта.

Такође је констатовано да ове године није било већих проблема изазваних обилним падавинама, да Град Нови Сад има доволјно неопходне опреме за одбрану од унутрашњих вода и да су бујични потоци прочишћени улагањем великих средстава из буџета Града у претходном периоду, у превентивне сврхе. Апеловано је на грађане да не одлажу отпад у потоцима и одводним каналима, јер на тај начин угрожавају јавни систем одбране од вода.
Kонтакт телефон Оперативног центра за ванредне ситуације  је 1985, на који сви грађани који имају проблем, настао услед неповољних временских услова могу да се јаве.

  Нови Сад, 23. јун 2019. године