Читај ми

WeLive на курсу приоритетних развојних праваца Владе Србије

Директор новоосноване Канцеларије за ИТ и еУправу доц. др Михаило Јовановић, 8. новембра 2017.  је отворио XIII по реду Smart eGovernemnt конференцију. Јовановић је на конференцији чија је главна тема „Дигитализација друштва и информациона безбедност“ истакао да је дигитализација једна од приоритетних задатака Владе Републике Србије чији је циљ успостављање транспарентне, ефикасне и економичне јавне управе.
„Средство за постизање овакве јавне управе је модерна, интегрална, ефикасна и свима доступна електронска управа. Зато је Влада одлучила да формира своју службу, као централни и највиши ИТ ауторитет у држави – Канцеларију за ИТ и еУправу, на начин да њен директор директно одговара председнику Владе“, истакао је Јовановић.
Он се у склопу свог излагања дотакао тема надлежности канцеларије, законске регулативе која регулише област ИКТ и еУправе као и пројеката на којима ће Канцеларија радити у наредном периоду, као што су: еЗУП, еИнспектор, нова национална инфраструктура за отворене податке – опен дата портал, унапређење еСервиса бебо, добродошла на свет, електронска плаћања на Порталу еУправа, надоградња система за подршку рада ауто школама као и редизајн Портала еУправа.
Велики посао је пред нама од наведених пројеката ту су и регистри Матичних књига, Држављанства, Централни регистар становништва и Метарегистар. Ту не смемо изоставити ИКТ инфраструктуру кроз успостављање државног дата центра као и образовање у области ИКТ на чему Влада Републике Србије на челу са председницом Владе Аном Брнабић интензивно ради додао је Јовановић. Више о активностима Канцеларија за ИТ и еУправу можете погледати на: http://www.deu.gov.rs/index.php