Читај ми

ВУЧЕВИЋ НА ПАНЕЛУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА РАЗГОВАРАО СА МЛАДИМ ЛИДЕРИМА РЕГИОНА

У оквиру четвртог Регионалног форума младих лидера, који се одржава у Новом Саду у суботу и недељу, 23. и 24. новембра, организован је панел градоначелника у чијем раду су узели учешће градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и градоначелник Љубљане Зоран Јанковић. Млади лидери из региона, учесници овогодишњег Форума, имали су прилику да дискутују са доносиоцима одлука на локалном нивоу о важним питањима која утичу на свакодневни живот.

- Драгоцено је поделити искуства са пријатељима из Словеније. Љубљана и Нови Сад ће овај сусрет искористити и за конкретне заједничке подухвате. Град ће, наиме, званично подржати Љубљану у кандидатури за Европску престоницу културе и ставити своје капацитете на располагање, а они ће нас информисати о томе како управљају сложеним комуналним системима и како су успели да постану Зелена престоница Европе. Овај Форум је велика ствар, јер ће млади моћи да дискутују, да критикују и да питају лидере региона о свему што их занима, а циљ је да младе задржимо на овим просторима - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Све присутнија појава одласка младих из својих матичних држава издвојила се као једно од главних питања панела, али и Форума у целини, и како се могло чути, добра комуникација међу земљама Западног Балкана је кључна за умањивање те негативне појаве која је заступљена у читавом региону.

- Драго ми је што су у Новом Саду разговори са колегама увек отворени и заједнички тражимо најбоља решења како да подигнемо квалитет живота. Нови Сад је са две важне титуле постављен на истакнуто место на карти Европе, и било би добро да у будућности постане и Зелена престоница. Имамо заједничке теме, али и проблеме, и жеља нам је да после студија млади не одлазе у иностранство, већ да остану са својим фамилијама и пријатељима - нагласио је градоначелник Љубљане Зоран Јанковић.

Градоначелник Вучевић ће се током форума срести и са градоначелником Тиране Ерионом Велиајом, као и са премијером Кантона Сарајево Едином Фортом.

Након панела градоначелника одржан је и председнички панел те су учесници Регионалног форума могли да разговарају са председником Републике Србије Александром Вучићем, председником Републике Словеније Борутом Пахором и председником Републике Северне Македоније Стевом Пендаровским. У оквиру програма за недељу планиран је и премијерски панел, и како организатори најављују, о визијама европске будућности и актуелној ситуацији у процесу евроинтеграција говориће премијерка Републике Србије Ана Брнабић и премијер Републике Северне Македоније Зоран Заев.

Такође, у недељу ће се на Форуму огласити и представници дипломатије, и то амбасадор Савезне Републике Немачке Томас Шиб, амбасадор Републике Француске Жан-Луј Фалкони и амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Сем Фабрици.

Четврти Регионални форум младих лидера одржава се у организацији Европског покрета у Србији-локално веће Нови Сад и Београдског фонда за политичку изузетност, а уз подршку Покрајинске владе, Града Новог Сада, Савета за регионалну сарадњу, Регионалне канцеларије за омладинску сарадњу, Пољског председавања Берлинским процесом и Немачке организације за међународну сарадњу (GIZ).

Нови Сад, 23. новембар 2019. године