Читај ми

УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАНИ ПРОЈЕКТИ КОЈИ ОСТВАРУЈУ ЦИЉЕВЕ ЛОКАЛНОГ АКЦИОНОГ ПЛАНА ПОЛИТИКЕ ЗА МЛАДЕ

Градска управа за спорт и омладину - Канцеларија за младе је у 2013. години расписала два Јавна конкурса за финансирање програма и пројеката којима се остварују циљеви дефинисани Локалним акционим планом политике за младе Града Новог Сада. Од 161 предлога пројекта, колико је пристигло на ове конкурсе изабрано је 82 пројекта за које је Градска управа за спорт и омладину - Канцеларија за младе издвојила укупно 17.780.000,00 динара.

Резултате реализованих пројеката представили су члан Градског већа за спорт и омладину Предраг Свилар и представници удружења „Инжењери заштите животне средине“, које је Управа ангажовала за процес мониторинга и евалуације програма и пројеката.

- Наш циљ је да се што већи број младих активно укључи у друштвени живот Новог Сада и да пројектима покушају да унапреде квалитет живота и реше  проблеме који их муче. Веома ми је драго што је ове године одзив организација већи него раније и што су пројекти из области културе, образовања и безбедности најзаступљенији. Прошле године обезбедили смо повећање средстава за 20 процената у односу на 2012. годину, а ове године је тај износ већи, за још два милиона - истакао је Предраг Свилар и позвао организације да учествују на конкурсу за 2014. годину, који ће бити расписан до краја ове недеље.

Пројекте је реализовало 56 удружења, а више од 20 хиљада младих, пре свега средњошколског узраста је директно обухваћено пројектним активностима. Према речима Вишње Нежић из удружења „Инжењери заштите животне средине“ реализовани пројекти су у великом броју оцењени као успешни, а организоване активности адекватне за проблеме и потребе младих у Новом Саду.

- Пројекти су реализовани у свих 11 области Локално акционог плана политике за младе, а највише средстава додељено је за пројекте из културе, а најмање за оне из области мобилност и информисање младих – истакла је Вишња Нежић и присутнима указала на опште препоруке, које могу бити од значаја за реализацију Локалног акционог плана.

Конкурс за финансирање програма и пројеката за 2014. годину биће расписан до краја недеље, а у току ове године  се очекује и израда новог Локалног акционог плана политике за младе, за наредне 4 године.

Нови Сад, 2. април 2014. године