Читај ми

УРУЧЕНЕ ВИДОВДАНСКЕ НАГРАДЕ НАЈБОЉИМ УЧЕНИЦИМА У НОВОМ САДУ

Најбољим ученицима новосадских основних и средњих школа, на традиционалној манифестацији код Сата на Петроварадинској тврђави, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председница Скупштине Града Новог Сада Јелена Маринковић Радомировић уручили су Видовданске награде.

- Кажу да се на Видовдан може видети будућност, а ја сам привилегован што гледам у вас, нашу светлу будућност. Ово је један од најлепших догађаја и коначно није ''онлајн'' преко апликација, које јесу корисне, али увек је боља жива реч, јер можемо једни друге погледати у очи. Наша деца доказују зашто је Нови Сад посебан и зашто је Видовдан због њихових успеха још светији и победнички. Делимо готово 500 награда, а наши ђаци освојили су 371 прво место на међународним такмичењима, на понос свих нас. Година иза нас је била изазовна, нисте имали редовну наставу, а просвета је изнела велики терет. Верујем да ћемо се, ако будемо одговорни, брзо вратити нормалном животу. Чинимо све, да вама и вашем знању Нови Сад не постане тесан, и то чинимо чувајући нашу историју и традицију. Наш град мора да се шири и развија, а и име му каже да је нов и немамо право да га конзервирамо – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Диригент и професор Гимназије ''Јован Јовановић Змај'' Јован Травица честитао је ђацима, њиховим професорима и родитељима на свему што су постигли, а што је резултат њиховог заједничког рада. Такође, захвалио се Градоначелнику и Градској управи на великој подршци.

Један од награђених је и Никола Кушлаковић, ученик Гимназије ''Исидора Секулић'' који је освојио треће место на Међународном форуму научне омладине ''Корак у будућност'' у Москви, за истраживачки рад у области математике и рачунарства.

- Захваљујем Граду што нас подстиче да будмо бољи и да тако и свој град учинимо бољим местом за живот. Када нам Град ода признање, ми имамо обавезу да и у будућности идемо путем успеха – рекао је Никола.

Ученици се награђују за изузетне резултате остварене у току једне школске године на републичким и међународним такмичењима и смотрама у организацији министарства надлежног за просвету или министарства надлежног за спорт и омладину, у оквиру образовног система.

Град Нови Сад обезбедио је за Видовданскe наградe, за школску 2020/2021. годину, средства у износу од 11.700.000 динара. Поред тога, у овој школској години, биће додељено и девет Видовданских награда ученицима за изузетне резултате на научним олимпијадама и светским и европским такмичењима и првенствима у области спорта и уметности за децу школског узраста, које нису у организацији министарства надлежног за просвету или министарства надлежног за спорт и омладину, за шта је из буџета Града издвојено 350.000 динара.

Нови Сад, 28. јун 2021. године