Читај ми

УКЛОЊЕНА ДИВЉА ДЕПОНИЈА У СЛАВУЈЕВОЈ УЛИЦИ

Члан Градског већа за комуналне делтаности проф. др Никола Ћировић и директор ЈКП ''Чистоћа'' Владимир Зеленовић обишли су радове на уклањању дивље депоније у Славујевој улици у насељу Адице. Том приликом они су позвали суграђане да отпад одлажу у контејнере, а грађевински шут и старе комаде намештаја на градску депонију, како би превентивно деловали и спречили нарушавање животне средине и изгледа града.

- Ова депонија настала је због несавесног понашања наших суграђана и на њој има комуналног отпада, шута али и животињског отпада, и то угрожава и животну средину и здравље људи. Депонија се налази на приватној парцели што додатно компликује решавање проблема с обзиром на надлежност градских служби. Позивамо грађане да пријаве Комуналној инспекцији дивље депоније у њиховом окружењу, како би их надлежне службе уклониле. Град је издвојио 30 милиона динара у 2014. години за чишћење дивљих депонија, што су велика средства, а за тај износ могу се купити два камиона за чишћење јавних површина – истакао је проф. др Никола Ћировић. Он је такође изјавио да је, изменом Закона о прекршајима, Комунална инспекција добила нову надлежност изрицања једне врсте мандатне казне, која, као репресивна мера, предвиђа изузетно високе износе.

Након чишћења дивљих депонија, ресорна управа Града у сарадњи са ЈКП ''Градско зеленилио'' настоји и да озелени појасеве који су били запрљани, како би се спречило појављивање нових депонија, а и повећао проценат зелених површина у граду.

Према речима Владимира Зеленовића ЈКП “Чистоћа” је за годину дана уклонила више од 4.000 дивљих депонија које, осим што руже град, представљају и потенцијалну опасност по здравље Новосађана. Између осталих очишћене су велике дивље депоније у приградским насељима Степановићево, Футог, Ветерник и Ковиљ.

Нови Сад, 10. април 2014. године