Читај ми

У КИСАЧУ ОДРЖАН ТРЕЋИ ФЕСТИВАЛ НАРОДНИХ НОШЊИ СЛОВАКА ИЗ ВОЈВОДИНЕ

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је свечаном отварању 3. фестивала „Словачкe народнe ношњe Словака у Војводини“ као и промоцији фотомонографије о Словацима „Словачка лепота“, аутора Павела Суровог и Бранислава Кокавца.

- Ово је фантастичан приказ уникатних народних ношњи Словака из Војводине, а народне ношње много говоре о људима, обичајима, и начину некадашњег живота. Оне су важан део фолклора и историје сваког народа, а имају и велику уметничку вредност, па су овакве приредбе битне са више аспеката. Такође, ово је прилика за ширу јавност да се упозна са особеностима словачке традиције, и то само позитивно делује на добре комшијске односе. Словаци су бројна национална заједница у Новом Саду и Војводини, и у многоме доприносе развоју наше средине.Честитам организаторима на овом успешном подухвату у жељи да Фестивал ношњи Словака Војводине настави да траје – нагласио је Далибор Рожић и додао да ће Град увек бити веран партнер на пројектима који промовишу културу и очување културне баштине.

У оквиру Фестивала, који организује Културни центар Кисач, одржан је и дефиле учесника централним улицама насеља.

Такође, отворена је изложба  „Тichá krása“ фотографа Петра Бренкуса из Словачке републике, одржана је ревија старих словачких ношњи, као и избор за мис Фестивала и најаутентичније народне ношње, а програм је завршен наступом словачке музичке групе ''Макс'' из Селенче.

Нови Сад, 29. септембар 2018. године