Читај ми

У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ПОКЛОН–ЗБИРКА ГРАОВАЦ“

Градска управа за културу Новог Сада, заједно са Министарством културе и информисања Републике Србије, препознала је значај организовања изложбе „Поклон-збирка Граовац.  Радмила и Никола“ коју је подржала у намери да се што више Новосађана и свих љубитеља уметности упозна са стваралаштвом то двоје уметника. Тим поводом, на отварању изложбе обратио се члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

- Заједно чувамо од заборава трагове које су уткали у културу нашег града врсни уметници Радмила и Никола Граовац. Њихов стваралачки опус је више него богат и зато позивам све суграђане да погледају изложбу у Галерији Матице српске, где их чека преглед симбиозе два међусобно преплетена уметничка опуса. Ово је премијерно излагање  колекционара и дародаваца, а „Поклон-збирка Граовац“ обухвата Николине слике и Радмилино вајарско дело из друге половине 20. века. Заједно чувамо сећање на уметнички пар Граовац, чија се синергија из приватног живота претакала у уметност којој се данас дивимо. Њихово стваралаштво је инспирација за нове нараштаје који теже да се кроз уметност упишу у вечност и да наставе да проносе дух нашег поднебља и времена у којем живимо – рекао је Далибор Рожић.

Присутнима се обратила и управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић-Бугарски која је позвала све заинтересоване да погледају ову јединствену изложбу до средине августа и да уживају у уметничким делима брачног пара Граовац, који су кроз пола века свог суживота исплели својеврсну уметност, различиту, а опет тако сродну, у којој и данас уживамо.

Поред 43 уметничка дела из Поклон-збирке, изложба је употпуњена и радовима који су раније поклоњени Галерији, као и богатим документарним материјалом – снимљеним уметничким исказима и визуелним документима, који ће допринети свеобухватнијој представи стваралаштва Радмиле и Николе. Током трајања изложбе биће приређен разноврстан пратећи програм како би се посетиоцима приближила основна идеја изложбе и како би се подстакли на размишљање о стваралаштву ово двоје уметника.  Изложбу прати каталог чији је аутор Мирјана Брмбота, музејска саветница Галерије Матице српске. Сви заинтересовани имаће прилику да виде изложбу у Галерији Матице српске на Тргу галерија до 16. августа 2021. године.

Нови Сад, 16. јул 2021. године