Читај ми

СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ У НОВОМ САДУ

У оквиру акција "Очистимо Србију" и „Велико пролећно спремање Новог Сада“, у масовном чишћењу града Новог Сада учествовале су бројне месне заједнице, јавна предузећа, основне и средње школе, спортска удружења, установе културе, као и многе организације.

Финале седмонедељне акције „Великог пролећног спремања Новог Сада“ уследило је свечаним отварањем реконструисаног кошаркашког терена које се налази у оквиру игралишта на Лиману I на коме су прву кошаркашку утакмицу одиграли кошаркаши КК Нови Сад са градоначелником Игором Павличићем. Отварању су присуствовали и познати новосадки спортисти из одбојкашког клуба Војводина, Михаил Дудаш, Данило Икодиновић и други. На иницијативу градоначелника Новог Сада, а на радост Новосађана, игралиште и кошаркашки терен сада су потпуно оспособљени за спорт, игру, разоноду и дружење.

- На Светски дан заштите животне средине Нови Сад може да буде поносан, јер су у протеклих 45 дана град и грађани своје снаге усмерили на чишћење и улепшавање своје околине, али и на промоцију позитивних друштвених вредности. Нови Сад ће наставити да улаже средства у стварање услова за здравији и лепши живот - oбнављаћемо игралишта, бициклистичке стазе, паркове.- рекао је градоначелник Игор Павличић који се том приликом захвалио свим Новосађанима што су максимално подржали акцију Великог пролећног спремања Новог Сада.

Нови Сад је угостио и директорку Републичког фонда за заштиту животне средине Жељку Јураковић, као и представнике Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Републичке ветеринарске инспекције који су подржали чишћење депоније и уређивање терена у Приморској улици у близини фабрике Неопланта. Начелница Градске управе за комуналне послове Лидија Томаш рекла је том приликом да се велика количина смећа која се сакупи у току дана бити враћена у поновне токове, односно да ће се са отпадом поступати у складу са законском регулативом и препорукама Министарства. Начелница је похвалила волонтере који су се пријавили да спремају Нови Сад, као и месне заједнице које су у току дана спремале своју околину, скренувши пажњу да пракса одржавања животне средине здравом мора да се настави и у будућности.

На манифестацији организованој у центру града „Здравље за све“ чланица Градског већа за здравство Александра Новаков Микић уручила је награде ауторима најбољих фотографија на конкурсу „Здрав град – здрави људи“. Директор ЈКП Градско зеленило Наташа Рашета уручила је награде најбољим учесницима конкурса Избор најлепше баште и најлепшег балкона који су награђени поклонима из расадника Градског зеленила.

Члан Градског већа за спорт и омладину Александар Кравић обишао је веслачки клуб „Данубиус“ где су веслачи односили шут и метални крупни отпад из околине клуба, као и рониоце клуба „Морнар“ који су чистили обале Дунава.

Нови Сад, 5. јун 2010. године