Читај ми

СУСРЕТ ОМЛАДИНСКИХ АМБАСАДОРА У НОВОМ САДУ

Омладински европски амбасадори, њих 35, са подручја Западног Балкана који ових дана бораве у Новом Саду, сусрели су се, данас са ОПЕНС амбасадорима на догађају који је организован испред будућег Омладинског центра у Кинеској четврти. Они су разговарали о активностима, циљевима и програмима организација, као и о значају учешћа младих у друштвено – културном животу региона.

Том приликом, присутне је поздравио члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин који је истакао да је то сјајна прилика да се млади из Новог Сада повежу са младима из региона и да размене идеје и остваре сарадњу.

- Заједно са сарадницима из ОПЕНС-а и омладинским удружењима, добрим темпом и на добар начин, Град Нови Сад наставља да се бави омладинском политиком. Таквом синергијом постижемо добре резултате а ово је прилика да се наш град још једном потврди као добар домаћин. Сигуран сам да ће омладински амбасадори искористити боравак у Новом Саду да се умреже и поставе темеље неког будућег заједничког деловања - изјавио је Огњен Цвјетићанин.

Догађају је присуствовао и шеф за информисање, комуникацију и медије Делегације Европске Уније у Србији Пол Анри Пресе који је објаснио да овакви пројекти имају за циљ да се млади са подручја Западног Балкана оснаже, да им се приближи Европа и да дају повратну информацију где себе виде у оквиру Европске Уније. Он је изразио задовољство што су се омладински амбасадори по први пут  сусрели баш у Новом Саду, граду који има традицију отворености према људима из свих крајева света, познатом као бивша Омладинска престоница Европе и као будућа Европска престоница културе.

Са младима су разговарали и представницa мреже Младих европских амбасадора Селена Тасић, координатор ОПЕНС-а Вукашин Гроздановић и представник Фондације EXIT Иван Петровић. Омладински амбасадори су представили своје активности и послали поруку о важности учешћа младих у друштву, кроз активизам, креативност, културни дијалог и сарадњу.

Мрежа Младих европских амбасадора је компонента пројекта Регионална комуникациона стратегија за Западни Балкан, коју чини 60 младих, узраста од 18 до 29 година из целог региона Западног Балкана. ОПЕНС амбасадори представљају тим младих, добро упознатих са значајем и резултатима које је програм титуле Омладинске престонице Европе донео Граду Новом Саду.

Нови Сад, 7. јул 2021. године