Читај ми

СЕМИНАР "МОЈЕ ТЕЛО - МОЈЕ ЗДРАВЉЕ" И ПРЕЗЕНТАЦИЈА ЕДУКАТИВНОГ КАЛЕНДАРА ЗА ДЕЦУ

Члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ присуствоваo je семинару за васпитаче, стручне сараднике и здравствене раднике ПУ "Радосно детињство", који у оквиру пројекта "Здравље за најмлађе" организује Институт за јавно здравље Војводине у сарадњи са Градском управом за здравство.

- Сваке године се врши едукација учитеља, васпитача и осталих особа које раде са децом. Веома је важно, на прилагођен начин упознати децу са њиховим телом, објаснити им како функционишу органски системи, јер тако они на време почињу да стварају добре навике, схватају значај физичке аткивности и правилне исхране и што је најважније, већ у раном узрасту стичу могућност препознавања одређених симптома, како би на време могли да почну са превенцијом болести - изјавио је члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ.

На семинару је представљен едукативни календар "Моје тело - моје здравље у 2012. години". Према речима Оље Нићифоровић Шурковић из Института за јавно здравље Војводине овај календар је намењен раду са децом предшколског и млађег основношколског узраста o темaма здравље и превенција болести. У календару су дати основни подаци о шест система органа људског тела и наведени најважнији поступци који могу да очувају и унапреде здравље: уравнотежена исхрана, хигијена, одговарајући режим сна и одмора, бављење физичком активношћу, унапређење менталног здравља, социјалне интеракције, превенција повреда и остало.
Градска управа за здравство је овај календар доставила свим предшколским групама ПУ „Радосно детињство“ Нови Сад, приватним вртићима у Новом Саду, нижим разредима свих новосадских основних школа, Служби за здравствену заштиту деце Дома здравља „Нови Сад“, Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, Центру за социјални рад Нови Сад – Сигурној кући, Свратишту за децу улице и Дечијем селу у Сремској Каменици.

Нови Сад, 29. фебруар 2012. године