Читај ми

САСТАНАК ГРАДОНАЧЕЛНИКА СА ПРЕДСЕДНИЦОМ КОНГРЕСА РЕГИОНАЛНИХ И ЛОКАЛНИХ ВЛАСТИ САВЕТА ЕВРОПЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са сарадницима одржао састанак у Градској кући са новоизабраном председницом Конгреса регионалних и локалних власти Савета Европе Гудрун Мослер Торнстром и секретаром Савета Европе Андреасом Кифером.

Они су дошли у посету Србији на позив председника Владе Александра Вучића и бораве у земљи од 12. до 14. јануара, док им је домаћин посете министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић.

На састанку су представници Града Новог Сада са делегацијом Конгреса разговарали о више актуелних тема које су се односиле првенствено на функционисање града, односно управљање локалном самоуправом и на истицање примера добре праксе. Делегација је посебно истакла мултиетничност, мултиконфесионалност и мултикултуралност као препознатљиве карактеристике Новог Сада и дала пуну подршку за спровођење политике у правцу подстицања складног суживота и толеранције многобројних нација у једном граду.

Градоначелник је такође разговарао са гостима о унапређењу ефикасности локалне самоуправе и побољшању квалитета живота грађана Новог Сада, док су представници Савета Европе исказали апсолутну подршку унапређењу локалне самоуправе и то у правцу развоја демократије, људских права и транспарентности свих административних процеса. Они су истакли да недавно добијање две престижне европске титуле, а то су Европска престоница културе и Омладинска престоница Европе, за Нови Сад значе много и да су доказ да је град на правом путу развоја.

Најављено је да ће крајем наредног месеца у Новом Саду бити организована посета представника Надзорног комитета Конгреса који припрема извештаје о локалној и регионалној демократији и редовно надзире како се препоруке Конгреса спроводе у посматраним државама. Циљ је успостављање отвореног и конструктивног дијалога са властима на свим нивоима, а разговор би се водио у правцу питања везаних за прекограничну сарадњу, унапређивање поштовања права мањина, организацију и функционисање структура локалне власти у Граду Новом Саду, а посебно у светлу посвећености Србије Европској повељи о локалној самоуправи.

Нови Сад, 13. јануар 2017. године