Читај ми

САРАДЊА ГРАДА НОВОГ САДА И УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА НОВОГ САДА

Скуп посвећен реализацији Правилника о друштвеном стандарду корисника пензија РФ ПИО којим се обезбеђују бројне погодности у пружању услуга најстаријим грађанима одржан је у Српском народном позоришту, а том приликом потписан је и Протокол о сарадњи између Града Новог Сада и Удружења пензионера Града Новог Сада.

- Настављамо да унапређујемо сарадњу са Удружењем пензионера Града Новог Сада која је у претходним годинама била заиста на завидном нивоу. Та сарадња одвија се на неколико поља и предузети су значајни инвестициони радови на згради Удружења у Поштанској улици, отварају се нови клубови пензионера у свим деловима града, а предстоје нам реконструкција клуба у Кисачу као и активности око изградње клуба у Лединцима. Водимо избалансирану политику на територији свих месних заједница у Новом Саду. Град пружа велику подршку раду Геронтолошког центра и прихватилишта за стара лица у Футогу, и у том делу смо спремили инвестицију вредну 40 милиона динара за грађевинске радове. Нашим старијим суграђанима обезбедили смо бројне повољности као што су повлашћена цена карте у јавном градском превозу, одласци у бање и на море, а један смо од ретких градова који има Канцеларију за старе. Поносан сам на преко 60 000 пензионера и њихова је заслуга огромна што сада имамо средства у буџету за инвестиције, они су спасили нашу државу од банкрота – истакао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Скупу је присуствовао и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин који је изјавио да то министарство континуирано ради на побољшању стандарда пензионера.

- По први пут увели смо меру да се из укупних прихода ПИО Фонда 0,10 процената издваја за друштвени стандард пензионера. Ове године је то 394 милиона динара, па ће у бање отићи 12 500 пензионера што је за 1000 људи више него прошле године. Укупно 1 728 000 пензионера у Србији не представља терет, већ су то људи који су створили нашу земљу и можемо само да им будемо захвални. Очекујемо да ће ове године доћи до раста пензија и плата у јавном сектору, а у складу са економским резултатима наставићемо да побољшавамо положај најстаријих. Одредили смо 2017. годину годином међугенерацијске солидарности у којој ћемо радити на томе да уклонимо јаз међу генерацијама који је вештачки створен и да повежемо младе и пензионере – казао је Вулин.

Присутнима на скупу обратили су се и директорка РФ ПИО Фонда Драгана Калиновић и председник Удружења пензионера Града Новог Сада Момо Чолаковић који се захвалио Граду, Покрајини и Републици на великој подршци коју пружају пензионерима.

Нови Сад, 28. март 2017. године