Читај ми

САДЊА ПЕТХИЉАДИТОГ СТАБЛА У ОКВИРУ АКЦИЈЕ ОЗЕЛЕЊАВАЊА НОВОГ САДА

Понедељак, 28. новембар 2011. године
14.00 часова:   испред Градске куће Трг слободе 1

Организован превоз за медије  
 

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић и министар за заштиту животне средине и просторног планирања др Оливер Дулић обићи ће радове на озелењавању кружног тока и изградњи заливног система на Булевару Европа, а потом ће обићи радове на озелењавању Пашићеве улице, који представљају последњу фазу уређења те улице. Том приликом, а у оквиру акције "Садња 10 000 нових стабала", биће посађено петхиљадито стабло.

У Пашићевој улици, почетком октобра месеца, по завршетку радова на замени канализационе и водоводне инсталације, јавно-комунално предузеће "ПУТ" је започео путарске радове. Након рушења постојеће асфалтне конструкције у комплетном профилу Пашићеве, до Трга Марије Трандафил постављене су бетонске плоче у дужини од 184 м и урађено је пресвлачење преосталог дела коловоза новим асфалтним слојем. Укупном дужином од 316 метара постављени су нови ивичњаци и бехатон плоче у зони пешачких стаза (око 2400 метара квадратних), израђено је око 60 паркинг места, постављене су нове инсталације за јавну расвету и стубови јавне расвете. Завршено је постављање вертикалне сигнализације и до понедељка ће бити завршено обележавање хоризонталне сигнализације и када јавно-комунално предузеће "Градско зеленило" почиње са озелењавањем. У овој улици, где преовладава бетон и где постоји опасност од оштећења подземних инсталација, дрвеће се сади у усправно постављене цеви, како коренов систем временом не би могао да оштети инсталације.

Нови Сад је до пре само годину дана имао свега 5% зелених површина, што је за 15% мање од процента који представљају евроспке стандарде у урбаним срединама. Током пролећа проценат зеленила у Новом Саду повећао се на око 7%, а до краја године требао би да достигне и 10%. Током пролећа на подручју Новог Сада посађено је око 2700 нових стабала углавном аутохтоног дрвећа. После вегетационог периода на великом броју локација у граду започета је реконструкција зелених површина. Од почетка јесени посађено је око 5000 стабала, што хортикултурним уређењем улица и тргова, што акцијом „Дрво живота“ коју финансира Градска управа за заштиту животне средине.

Нови Сад, 25. новембар 2011. године