Читај ми

РЕКОНСТРУКЦИЈА КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА ВОЈВОДИНE

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министар здравља Златибор Лончар, председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине АПВ Иштван Пастор, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и шеф Регионалне канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Алесандро Брагонзи обишли су радове на реконструкцији и доградњи Клиничког центра Војводинe. Према речима директорке КЦВ Едите Стокић то је градилиште ламела Б и Ц Ургентно-дијагностичког центра, који ће обухватити око 30 000 м2, располагаће са 348 постеља и 16 операционих сала. Приземље ће сублимирати дијагностичке процедуре радиологију, лабораторију и нуклеарну медицину, а други, трећи и четврти спрат су резервисани за хируршке гране медицине.

- Делује за неповеровати шта се све дешава у Новом Саду. Јуче је почела изградња нове болнице која је сада Ковид, а сутра ће бити градска, а ево и пројекат који стоји деценијама  коначно пуном паром иде напред и добићемо Клинички центар какав овај део Србије заслужује. Ово су велики дани за наше здравство без којег немамо будућност, а да би будућност била извеснија морамо наставити процес вакцинације. Са јучерашњим даном у Новом Саду је вакцинисано 125 000 грађана, од тога 84 000 њих потпуно. У процентима то је 39,8 посто популације, али нема стајања. Апелујем на младе и на оне између 50 и 60 година да се вакцинишу, да заштите себе и своје породице, па да се сви што пре вратимо нормалном животу – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

- Ово градилиште је само мали део много ширег пројекта ''Једна милијарда евра у здравство Републике Србије'' који је иницирао председник Александар Вучић 2017. године. Већ смо завршили многе објекте, изводе се радови широм Србије, а до 2025. године морамо да зaвршимо тај пројекат. Неке обнове сами финансирамо из буџета Србије и Покрајине, а значајну подршку нам пружа Европска инвестициона банка. Клинички центар Ниш је први икада који је у потпуности завршен, радимо на КЦ Србије и прва фаза реконструкције биће завршена до краја ове године, а кренули смо ево и КЦ Вовјодине и радимо пројектну документацију за Клинички центар Крагујевац. По томе се види да је Србија данас јака и одговорна земља која се гради – истакла је Ана Брнабић.

Шеф Регионалне канцеларије за Западни Балкан Алесандро Брагонзи рекао је да је Европска инвестициона банка стратешки партнер Владе Србије, те да је до сада ЕИБ уложила 250 милиона евра у обнову 20 болница.

Нови Сад, 29. април 2021. године