Читај ми

РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ СОМБОРСКОГ БУЛЕВАРА ТЕКУ ПЛАНИРАНОМ ДИНАМИКОМ

Грaдоначелник Новог Сада Игор Павличић заједно са председником Владе АПВ др Бојаном Пајтићем и директором ЈП Завод за изградњу града Бориславом Новаковићем обишао је радове на изградњи Сомборског булевара. Реч је о изградњи друге деонице Сомборског булевара, на потезу од Улице Јожефа Атиле до Улице цара Душана у дужини од 790 метара.

- У протекле четири године у Војводини је изграђено и реконструисано преко две хиљаде километара путева и улица, а једана од најуспешнијих средина, је свакако Град Нови Сад који је у саобраћајном и инфраструктурном смислу променио свој профил, што је посебно важно због великог прилива становништва на ово подручје – истакао је др Бојан Пајтић.

- Све што смо радили у претходном периоду када говоримо о саобраћајној инфраструктури сада долази до изражаја. Имајући у виду изградњу нових булевара, кеја, Жежељевог моста и других пројеката можемо рећи да висина инвестиција у Новом Саду износи преко 150 милиона евра, а на основу анализа које смо радили, закључили смо да се никада није толико у једном тренутку
улагало у развој града – нагласио је градоначелник Павличић и изразио уверење да ће реализација поменутих инвестиција допринети економском развоју Новог Сада што и представља мотив улагања. У делу Сомборског булевара од Јожефа Атиле до кружне раскрснице биће изграђена два коловоза, са по две саобраћајне траке у оба смера и разделно острво. Коси паркинзи ће бити са обе стране коловоза, а после сваког четвртог паркинг места предвиђен је простор ширине 1,60 м за садњу дрвећа. Бициклистичке стазе ширине 2 метра и тротоари ширине 3 метра налазиће се са обе стране коловоза. У раскрсницама ће бити изграђене нише за лева скретања возила и нише за БУС стајалишта ширине по 3 м. Одводњавање атмосферских вода са свих саобраћајних површина биће решено преко сливника изван коловоза који се везује на нову канализацију. Од кружне раскрснице до Булевара цара Лазара, повећава се ширина булевара, који ће на овом потезу имати две коловозне, са по три саобраћајне траке.

Такође биће изграђена кружна раскрсница на укрштању Булевара Европе са Сомборским булеваром. У самом кругу раскрснице биће две саобраћајне траке. Булевар Европе, од Браће Груловић до кружне раскрснице, биће изграђен у пуном профилу, два коловоза са по три саобраћајне траке у дужини од 160 метара. У циљу побољшања протока саобраћаја, биће реконструисане две раскрснице и проширени коловози у улицама у зони ових раскрсница. Ради се о раскрсницама где се укрштају улице Цара Душана и Иве Андрића са Булеваром цара Лазара, и улице Хероја Пинкија и Иве Андрића. Реализацијом ове инвестиције и изградњом велике кружне раскрснице биће повезани Сомборски булевар, Булевар Европе, Улица цара Душана и Булевар цара Лазара, чиме ће се употпунити путна мрежа и умногоме изменити слика града. На овај начин комплетираће се део јужног градског транзита у правцу будућег новог моста на Дунаву. Извођач радова је Пут-инвест доо, Сремска Каменица, а вредност инвестиције је 329.965.559 динара

Нови Сад, 5. октобар 2011. године