Читај ми

ПРОСЛАВА 9. НОВЕМБРА - ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА НОВОГ САДА

Ове године навршава се 95 година од ослобођења Новог Сада у Првом светском рату. Тим поводом, у суботу, 9. новембра биће организована прослава којом се обележава тај важан датум. У Градској кући одржана је конференција за новинаре на којој је чланица Градског већа за културу Миланка Бркић заједно са члановима Организационог одбора за свечано обележавање 9. новембра 1918. године најавила програм којим се прославља Дан ослобођења Новог Сада.

- Тог 9. новембра 1918. године Нови Сад је први пут у својој историји постао слободан град. На 95. годишњицу овог историјског догађаја, покренута је иницијатива да се на Београдску капију врати спомен плоча ослободиоцима, коју су 1941. године скинуле и уништиле усташе - изјавила је Миланка Бркић и позвала грађане да се окупе код Београдске капије и присуствују манифестацији.

Члан Организационог одбора др Драго Његован истакао је да поред враћања спомен плоче ослободиоцима, Град настоји да обнови и Руско гробље на Транџаменту, као и Француско војно гробље, које је годинама запостављено, јер је обнављање и очување културног добра важно за Нови Сад на путу ка Европској престоници културе.

Програм почиње у 8.00 часова литургијом и освећењем капеле у згради Прве бригаде Копнене војске у Команди Гарнизона Нови Сад, а у порти Успенске цркве у 10.00 часова биће положени венци на Спомен крст палим борцима 1912-1918. године. У исто време у Петроварадину, од Београдске капије до школе „Јован Дучић“ и испод Варадинског моста, на сремској страни града биће одржан војно-технички збор у коме ће учестовати неколико стотина припадника Војске Србије, Гарде, Прве бригаде Копнене војске и Ратне флотиле, као и многобројна културно - уметничка друштава. Такође биће изложена возила и опрема Војске Србије, као и три брода Речне флотиле.

Централна свечаност почиње у 13.00 часова код Београдске капије. Том приликом присутнима ће се обратити градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и други званичници, а на Београдску капију биће враћена и освећена реплика спомен плоче ослободиоцима. У програму ће наступити Војни оркестар, а новосадски глумци подсетиће присутне на говоре Јаше Томића, др Игњата Павласа и мајора Војислава Бугарског. По завршетку свечаности, маршевска колона коју ће предводити коњаник у униформи Српске Војске из Првог светског рата, затим ешалон војника, ешалон Гарде Војске Србије, Војни оркестар Гарде и три ешалона Прве бригаде Копнене војске проћи ће кроз Београдску капију и преко Варадинског моста доћи до Дома Војске на Београдском кеју, где ће почасна чета Гарде Војске Србије одржати егзерцир. Програм обележавања 9. новембра ће се завршити ручком у Дому војске, где су грађани позвани на војнички пасуљ.

Због одржавања ове свечане манифестације саобраћај ће бити обустављен од 9,00 до15,00 часова, у улицама Прерадовићевој и Београдској, од Дунавске дивизије до Трга Владике Николаја у Петроварадину. Варадински мост биће затворен у интервалу проласка Ешалона Војске Србије и Гарде, а Београдски кеј од 12,00 до 15,30 часова.

Нови Сад, 6. новембар 2013. године