Читај ми

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ОДГОВОРИ - ПОЛИТИЧКЕ СУКОБИЦЕ“ МИРКА ЧАНАДАНОВИЋА

У Културном центру Новог Сада промовисана је књига Мирка Чанадановића „Одговори – политичке сукобице“ у издању „Службеног гласника“. Некадашњи председник Покрајинског коминтета комуниста Војводине, је овом књигом први пут, после вишедеценијског ћутања проговорио о данима када када је 1972. заједно са Марком Никезићем и Латинком Перовић смењен. Градоначелник Новог Сада Игор Павличић присуствовао је промоцији, а поред аутора књиге, говорили су и Слободан Гавриловић, Перо Симић и Илија Марковић.

- И ћутање може бити речито, али се понекад мора и одговорити. У своју одбрану, говорити је увек тешко када расправљате са онима с којима сте година сарађивали и пријатељевали - рекао је Мирко Чанадановић.

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић је указавши на важност Чанадановићевог дела рекао да у Србији ни данас не престају сукобљавања модерног и конзервативног.

- Задовољство ми је било вечерас што сам присуствовао једној изузетној књижевној вечери и што је Културни центар био препун. Чули смо од господина Чанадановића, који је учесник и сведок једног времена, другу страну догађаја и друго лице онога што је приказано. Оно што је мени било значајно, осим једне личне борбе и личне судбине свих људи који су проглашени либералима тога доба и били смењени, фасцинирало ме је и то што су проблеми из тога доба слични као и данашњи проблеми. Данас, ако желите неке ствари да мењате, да постављате квалитетне људе на одговорна места, наилазите на проблеме и то је процес и борба која је у Србији стална, али не треба попустити. Ја се надам да ћемо се изборити за праведно друштво и да ћемо најбоље људе поставити на најодговорнија места, а да ћемо са друге стране свима којима је помоћ потребна моћи да помажемо и да ће сви људи имати једнаку шансу у друштву за које треба да се боримо, а то је оно што је, чини се, и господин Чанадановић желео у своје време. – рекао је градоначелник Игор Павличић.


Магистар филолошких наука Мирко Чанадановић, рођен 1936. у Војводи Степи, у Банату, био је председник Покрајинског комитета Савеза комуниста Војводине и члан највишег партијског руководства Србије и Југославије. У време обрачуна са либерализмом у Србији 1972, поднео је оставку на све друштвене функције, затим је искључен из Савеза комуниста и годинама је био лишен могућности да учествује у друштвеном животу, под полицијским надзором као политички непријатељ. Пензионисан је као лектор у НИП „Дневник“. Рехабилитован је 1989. године, али се није вратио у Савез комуниста, нити је приступио некој другој партији.


Нови Сад, 7. децембар 2011. године