Читај ми

ПРОМОЦИЈА ДОНАЦИЈЕ ОРГАНА НА СТУДЕНТСКОМ ТРГУ

Члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ присуствоваo je здравствено промотивној акцији у оквиру недеље промоције трансплантације и донације органа на Универзитету у Новом Саду. Акцију je организоваo Клинички центар Војводине у сарадњи са Заводом за здравствену заштиту студената кроз низ активности, како би се што већи број студената информисао о значају трансплантације и донације органа.

- Одлично је што студенти Универзитета у Новом Саду могу да се информишу о трансплантацији и донацији органа. Постоји недовољна информисаност, као и заблуде о овој теми, али ако са становништвом више будемо разговарали и ако омасовимо овакве акције, сигуран сам да ће предрасуде и заблуде да бледе. Задовољство ми је да видим како студенти потписују донорске картице и тиме показују хуманост и људску солидарност – рекао је члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ.

Скупу је присуствовала и координаторка пројекта “Шанса за нови живот” Клиничког центра Војводине др Јелица Аларгић која је истакла да с обзиром на то да се годишње уради мали број трансплантација, које не задовољавају ни 10% потреба, неопходна је континуирана, опрезна и дозирана едукација грађанства о значају трансплантације и донације органа.

Поред акције на Студентском тргу, током недеље организована су предавања о трансплантацији и донацији органа за здравствене раднике Завода за здравствену заштиту, а затим је организован и низ радионица како би се студенти упознали са датом темом.


Нови Сад, 26. октобар 2011. године