Читај ми

ПРОЈЕКТИ ЗА ПАМЕТАН НОВИ САД НА КОНФЕРЕНЦИЈИ IOT WEEK 2016

Да је град Нови Сад кренуо путем паметних градова света, сведоче бројни пројекти који се већ неколико година уназад реализују у овом граду. Сви они биће представљени у оквиру међународне конференције IoT Week (Internet of Things Week, недеља Интернета ствари) која се од 31. маја до 2. јуна одржава у Хотелу Crowne Plaza у Београду. IoT week организује IoT FORUM, удружење које на интернационалном нивоу окупља стручњаке, компаније и универзитете који послују у области Интернета ствари и организује догађаје у циљу јачања сарадње у овој области, а овогодишњи домаћин IoT конференције у Београду је компанија DunavNET.

Осим представљања пројеката CLIPS, WeLive, SocIoTal и MobiWallet, о којима детаљније можете прочитати у наставку, на овогодишњој IoT Week конференцији у Београду биће организована и бесплатна радионица чија ће тема управо бити паметни градови, а фокус ће бити на приватности података.

Овом приликом позивамо представнике градова и општина из целе Србије да се прикључе радионици, самим тим и дискусији, и да на примеру Новог Сада и других градова који теже усвајању концепта паметног града, увиде како би технологија могла да мења градове.

Радионица о приватности података у паметним градовима одржава се у уторак 31. маја 2016. године, са почетком у 14.00 часова, у Хотелу Crowne Plaza Београд, Владимира Поповића 10, у сали Adriatic. Сви учесници Радионице имаће могућност да посете изложбени део IoT недеље.

Регистрација за присуство радионици се обавља на сајту IoT week-a: register.iot-week.eu Потребно је да као тип карте изаберете CLIPS-smart cities, а онда у поље Promotional code унесете код: CLIPS2016IoTW. Уписом овог кода регистрација ће бити бесплатна.

• CLIPS
Циљ пројекта је “паметна” инсталација јавних сервиса тј. њихово измештање у 'cloud'. Основа новосадског пилот пројекта је омогућавање приступа рачунима обједињене наплате у ЈКП Информатика, пријава комуналних проблема путем апликације MojNS док јавно доступни подаци омогућавају грађанима приступ подацима које град Нови Сад има у својој бази, путем портала: www.ckan-clips.dunavnet.eu.

• WeLive
WeLive је концепт јавне управе који се заснива на мобилним градским сервисима у чијој изради учествују грађани. Ово је сервис за креирање решења за ефикасније и транспарентније функционисање јавних градских служби и креирање сервиса за активно укључивање грађана у планирање развоја градова и у свакодневно управљање њима.

• SocIoTal
Овај пројекат се фокусира на развој сервиса и апликација за грађане и девелопере који могу да развију своје сервисе посредством веб и мобилног окружења. SocIoTal технологије и алати ће, такође, бити основа за креирање нових сервиса и апликација у оквиру IoT Week 2016 хакатона чији је наградни фонд 10.000 евра.

• MobiWallet
„Дигитални новчник“ - пројекат реализован у сарадњи са ЈГСП Нови Сад у циљу креирања система заснованог на савременој IT технологији и GPS уређајима, а који олакшава коришћење јавног градског превоза и нуди корисницима могућност куповине карата путем мобилне апликације као и додатне садржаје (тачна локација аутобуса који чека, туристичке информације посетиоцима града, информације о еколошком стању делова града).

Пројекти се финасирају из фондова Европске уније за научно-истраживачке сврхe (FP7, CIP и Horizon2020), а реализују их Град Нови Сад, ЈКП Информатика, ЈГСП и компанија ДунавНЕТ доо
у сарадњи са партнерима из Италије, Немачке, Шпаније, Велике Британије, Француске, Холандије, Финске и Аустралије.

Нови Сад, 19. мај 2016. године