Читај ми

ПРИВОДЕ СЕ КРАЈУ РАДОВИ У УЛИЦИ БАТЕ БРКИЋА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић обишао је радове који се од краја прошле године изводе на продужетку Улице Бате Бркића на Новом насељу. Улица Бате Бркића, која спада у примарну мрежу саобраћајница, изграђена је у комплетном профилу на деоници од Булевара војводе Степе до Булевара Јована Дучића. Сада се гради саобраћајница булеварског типа, од Булевара Јована Дучића до Футошког пута, ширине 40 метара и дужине 550 метара.

 
- Задовољан сам што је ова инвестиција близу завршетка. Претварамо Улицу Бате Бркића у булевар и за око месец и по дана ћемо имати у потпуности реализовану инвестицију вредну 870 милиона динара. Спајамо Футошку улицу и Булевар Јована Дучића, док исти булевар спајамо према Улици Драгослава Срејовића, односно правимо нови улазно-излазни правац према Ветернику и тиме растерећујемо и регионални пут Бачка Паланка-Нови Сад. То је једна од значајнијих инвестиција у граду у овом периоду, али није једина на Новом насељу. Истовремено, радимо и реконструкцију ОШ „Прва војвођанска бригада“, а крајем априла започели смо изградњу новог парка на потезу између Новог насеља и Детелинаре, уз Булевар Европе у вредности од 140 милиона динара. Такође, уложено је у изградњу нове културне станице Ново насеље и настављемо блоковско уређење. Ове године ће се радити Улица Стевана Христића, а добра вест је да нам је јуче Покрајинска влада одобрила око десет милиона динара за пројектовање потребних радова у ОШ „Милош Црњански“. Има овде још изазова на које треба адекватно одговорити, пре свега решити проблем парцеле на којој је од стране приватних инвеститора био предвиђен базен, а где је већ годинама ругло. Затим, актуелно је и питање социјално угрожених породица у полуурушеним објектима дуж Улице Бате Бркића, на чијем се решавању активно ради. Наиме, те објекте су већ откупили приватни инвеститори, а неке од објеката који нису предвиђени за стамбену изградњу откупиће Град. Наставићемо да радимо на унапређењу услова за живот грађана и настојаћемо да заједно са њима, уз складу са потребама и жељама, равномерно развијамо, како инфраструктуру, тако и културну понуду и све друге аспекте функционисања града - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Главна саобраћајница имаће две коловозне, са по две саобраћајне траке по смеру, ширине три метра, разделно острво, обостране пешачке и бициклистичке стазе ширине три метра, зелени појас и по два аутобуска стајалишта за сваки смер кретања. Такође, изводе се радови и у Улицама Анђе Ранковић и Антуна Урбана, а у питању су радови на коловозу, паркингу, пешачким стазама и кружној раскрсници на укрштању улица Анђе Ранковић и Браће Дроњак.
Раскрсница тих улица ће бити трокрака, са обележеним пешачким прелазима, а осим путне инфраструктуре, у оквиру ове инвестиције изграђена је и водоводна мрежа, канализациони колектор и јавно осветљење и планирано је и хортикултурно уређење.

Тиме ће се на још једном месту повезати Ново насеље са Футошким путем и растеретити главне саобраћајнице на Новом насељу, а поготово врло фреквентна раскрсница Булевара Јована Дучића и Булевара Слободана Јовановића. Такође, решава се један од највећих комуналних проблема у том делу града, а то је вишедеценијски проблем неуређеног и запуштеног насеља познатог под именом Тозиновац или Мали Сателит.  У току је израда пројектне документације саобраћајних површина, водовода, канализације и јавног осветљења у блоку ограниченом улицама Бате Бркића, Анђе Ранковић, Стевана Христића и Браће Дроњак.

Извођач радова је „Пут-Инвест“, вредност изградње је 370 милиона динара, док је за пројектну документацију и решавање имовинско-правних односа у буџету Града од 2013. године до сада издвојено 494 милиона динара, дакле укупно је инвестирано око 870 милиона динара. Рок за завршетак радова је почетак августа ове године, а према планираној динамици, завршетак радова се очекује и пре уговореног рока.

Нови Сад, 20. јун 2019. године