Читај ми

ПРИМОПРЕДАЈА ОПРЕМЕ ДОБРОВОЉНИМ ВАТРОГАСНИМ ДРУШТВИМА СРБИЈЕ НА ТРГУ СЛОБОДЕ

Поводом примопредаје опреме, коју је Министарство унутрашњих послова донирало Добровољним ватрогасним друштвима Србије, на Тргу слободе у Новом Саду, одржани су презентација историјата развоја Добровољних ватрогасних друштава, приказ вежби и представљена је набављена опрема. На смотри, у којој је учествовало 200 ватрогасних друштава из целе Србије, а којој је присуствовао и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, министру унутрашњих послова Александру Вулину, председник Ватрогасног савеза Србије Драган Ћапин уручио је Почасни ватрогасни крст – највеће признање које додељује Ватрогасни савез Србије цивилном лицу.

- Добровољна ватрогасна друштва која су наш ослонац деценијама, па и вековима, чији храбри чланови се хватају у коштац са сваком непогодом, нису више препуштена себи, не зависе више од финансијске снаге неке локалне самоуораве. Србија се променила у сваком погледу, од када је на власти Српска напредна странка. Тако наша Србија сада зна да цени своје храбре добровољце, племените људе различитих занимања који су увек ту у првим редовима, када нас снађе нека невоља, или непогода. Организација и рад Добровољних ватрогасних друштава први пут су прописани Законом, и тиме се формално признаје статус од посебног значаја за заштиту и спасавање. Град Нови Сад ће увек бити ту да вам помогне, јер знамо ко се први јави, и на кога увек можемо да рачунамо када је угрожена безбедност људи и имовине – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Историјат развоја добровољног ватрогаства у Србији од 1852. до 2021. године, представљен је поставком ватрогасних возила, поређаних по старости, од најстаријег из 1857. године, па до оног из 2015. године, уз пратећу посаду у оделима из тих периода. Такође представљена су возила која се користе у оперативном саставу ДВД, а нека од тих возила су донација МУП-а. МУП је иначе донирао и 44 расходована возила Добровољним ватрогасним друштвима у Србији, док је Град Нови Сад обезбедио 57 комплета униформе за добровољне ватрогасце.

Подмладак Добровољних ватрогасних друштава Србије, узраста од 7 до 16 година, извео је вежбу – рад са брентачама и постављање усисне пруге за моторну пумпу.

Нови сад, 26. септембар 2021. године