Читај ми

ПРЕДСТАВНИЦИ УНИВЕРЗИТЕТА ТУЛСКОГ РЕГИОНА У ГРАДСКОЈ КУЋИ

Члан Градског већа за образовање Радомир Дабетић, заједно са шефом кабинета градоначелника Александром Петровићем примио је у Градској кући представнике Тулског државног педагошког Универзитета „Л.Н.Толстој“ са којима је одржао састанак ради успостављања ближе сарадње. Представници Града Новог Сада су претходних дана већ били у прилици да присуствују представљању културе Тулског региона на овогодишњем Сајму књига, изложби уметности и сајму образовања, а делегација из тог дела Русије данас је била у првој званичној посети Градској кући. 

Шеф кабинета градоначелника Александар Петровић рекао је да с обзиром на то да је сарадња Града са градовима Русије у претходних годину и по дана интензивирана, сразмерно томе расте и интересовање за учење руског језика и упознавање са руском културом, а да управо овакви видови непосредног контакта и сарадње могу на обострано задовољство практично да унапреде размену искустава и знања на локалном нивоу.

Члан Градског већа за образовање истакао је да постоји много основа за сарадњу локалне самоуправе са Тулским универзитетом, а она би првенствено могла да се одвија у виду додатног усавршавања српског наставног кадра кроз учење руског језика у Русији.

Тулски универзитет су представиле проректор за васпитни рад Калинина Зинајида и доценти катедре руског језика и књижевности Абрамова Вероника и Архангелскаја Јелена. Састанку је присуствовала и директорка Асоцијације привредника малог и средњег бизниса „Русија“ Мариана Младеновић у име организатора манифестације „Дани руске културе“, као и председник удружења "Омладински покрет Србије" које већ годинама сарађује са Тулским универзитетом  Јовица Петровић.

Представнице Универзитета су нагласиле да је сврха њихове посете Новом Саду промоција и популаризација учења руског језика у земљама ван Русије, као и успостављање интензивније сарадње на пољу размене ученика, студената и наставног кадра између две земље, и то кроз летње школе руског језика, бесплатне програме индивидуалног и групног типа, као и бесплатно допунско образовање.

Нови Сад, 3. март 2014. године