Читај ми

ПРЕДСТАВНИЦИ СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ ВИЈЕЋА ИЗ ХРВАТСКЕ ПОСЕТИЛИ НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић примио је делегацију Српског националног вијећа из Републике Хрватске коју чине потпредседник Владе Републике Хрватске Слободан Узелац, председник Самосталне демократске српске странке Војислав Станимировић и председник Заједничког већа општина Драган Црногорац. Том приликом градоначелник је изразио задовољство због њихове посете и нагласио да Нови Сад има интензивну сарадњу са Српским националним вијећем из Републике Хрватске.

- Пре неколико месеци у организацији Српског националног вијећа примили смо децу која су била гости ученика новосадских школа, а сада се договарамо о узвратној посети наше деце Хрватској, како би и они могли да виде како се живи у суседној републици. Много наших суграђана је пореклом са простора Републике Хрватске и повезани смо на различите начине. Сарадња између двеју држава је интензивна, тако да ћемо имати много тема за разговор – истакао је градоначелник Павличић.

Потпредседник Владе Републике Хрватске Слободан Узелац захвалио се на гостопримству и рекао да је посета Новом Саду прилика за разматрање питања која су од посебне важности за Србе у Хрватској.

– Прво, то је питање наше улоге у завршетку процеса повратка избеглица. Српско народно веће је иницијатор обиља послова у завршеним припремним радовима за предстојећу донаторску конференцију која би требала помоћи држави Србији и другим државама у региону да финансијски поднесу решавање, вероватно, једног од најакутнијих проблема, а то су пре свега људи у колективним центрима и други који су без крова над главом- рекао је Слободан Узелац и захвалио градоначелнику на пажњи коју поклања решавању питања избеглица.

Нови Сад, 24. новембар 2011. године