Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „МУЛТИМЕДИЈАЛНИ ВОДИЧ АЛМАШКОГ КРАЈА“

Презентација пројекта "Мултимедијални водич Алмашког краја" који представља културно наслеђе најстаријег дела Новог Сада путем двојезичне мобилне апликације представљен је у културној станици Свилара - која је и сама обухваћена пројектом. Реч је о пројекту Друштва грађана ''Алмашани'' који је подржала Управа за културу Града Новог Сада. Апликација подразумева објекте значајне за друштвену историју Новог Сада и Алмашког краја, кроз кратке видео и фото приче на српском и енглеском језику.

- Приближавање културног наслеђа грађанима је од изузетног значаја, а посебно на начин који  одговара захтевима модерне комуникације. Нови Сад је веома богат у културно-историјском смислу, и привлачи све више туриста из целог света, па ова мобилна апликација може бити од велике користи и на том пољу. Дигитализација културног наслеђа је у фокусу и у нашој земљи али и у Европи, те овај пројекат доприноси развоју таквог вида промовисања историјског наслеђа и културне баштине. Драго ми је што се ''Мултимедијални водич Алмашког краја" презентује баш у новој културној станици Свилара, која је и оформљена с циљем да подстакне друштвени и културни активизам, и да мотивише грађанско учешће. Овакви програми показују да смо на добром путу када је реч о корпусу активности у оквиру пројекта Нови Сад 2021 Европска престоница културе, и Град ће им увек пружити пуну подршку – нагласио је Далибор Рожић.

Како је речено на презентацији, aпликација је бесплатна, а њено коришћење захтева једино поседовање паметног телефона.

- Кроз овај вид управљања дигиталним извором информација, грађани Новог Сада и туристи преузимањем ове апликације, добијају и бесплатан сервис. Наиме, након првог преузимања, садржај остаје на мобилном уређају и трајно је доступан кориснику, тако да увек може да се враћа на њега, док се ажурирањем добијајау нове информације. Ово представља један од важних начина да се подигне свест о значају културног наслеђа нашег града, а у крајњој инстанци и нашег националног блага – истакао је председник Друштва грађана ''Алмашани'' Марјан Мајин.

Нови Сад, 24. децембар 2018. године