Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ РАДА ГРАДСКЕ УПРАВЕ ЗА ОБРАЗОВАЊЕ

Члан Градског већа за образовање Немања Старовић присуствовао је на конференцији за новинаре на којој су представљени резултати рада надлежне градске управе на унапређивању услова образовања у Новом Саду у периоду од 2008. до 2012. године.

-Кад говоримо о улагањима која се односе на предшколско образовање, у претходном периоду је уложено укупно 517.475.909 динара. Отворен је нови вртић „Гуливер“ површине преко 4000 м2 на Новом насељу и довршена је изградња вртића “Весели возић“ у Улици Јанка Чмелика. Дограђено је седам објеката ПУ Радосно детињство. Започета је изградња новог дечијег вртића у Радничкој улици површине 3.000 м2. Рок за завршетак изградње је до септембра 2012. године чиме ће се листа чекања знатно смањити – нагласио је Немања Старовић. Како је речено на конференцији нови вртић ће имати 19 радних соба које ће моћи да користи 460 деце, односно 19 група.

У циљу побољшавања услова у основном образовању, важно је нагласити да су основне школе „Вук Караџић“ и „Душан Радовић“ добиле фискултурне сале, а школа „Свети Сава“ у Руменци спортску дворану. Надограђени су објекти школа „Михајло Пупин“ у Ветернику, „Алекса Шантић“у Степановићеву, ''Јован Јовановић Змај'' у Лединцима, „Десанка Максимовић“ у Футогу, „Доситеј Обрадовић“, „Соња Маринковић“, „Милош Црњански“ и „Жарко Зрењанин“у Новом Саду, а ОШ „Иван Гундулић“, на Ченеју ће до почетка нове школске 2012 – 2013. године, добити нову фискултурну салу.

Из средстава Европске инвестиционе банке изграђена је ОШ „Марија Трандафил“ у Ветернику , укупне површине 3.000 м2, дограђена је школа „Коста Трифковић“, а у току 2012. године планирана је изградња нове ОШ „Душан Радовић“ на Клиси, површине 3.500 м2.

У претходном периоду отворен је Инклузивно-креативни центар школе за основно и средње образовање „Милан Петровић“ у којем функционишу радионице за 18 занатских занимања, спортски терен и сала, дом за смештај 40 ученика, као и рехабилитациони центар. Школа има и мултифункционалну салу за едукације, пројекције, приредбе, односно позоришну сцену са могућношћу симултаног превођења.

Надоградњом ТШ „Милева Марић Ајнштајн“, једне од највећих школа у Републици Србији, у којој се школују деца за велики број разнородних занимања, омогућено је несметано одвијање наставе.

Према оцени бившег члана Градског већа за образовање Милана Ђукића Град је учествовао у важним образовним пројектима, а како је нагласио, Нови Сад је и први град у којем је реализована кампања заштите деце од злоупотреба на интернету, "Кликни безбедно". Сајт www.kliknibezbedno.rs је грађанима Србије доступан од почетка кампање и на њему се могу пронаћи едукативно-забавни садржаји за децу и родитеље везани за безбедност деце у виртуелном окружењу.


Нови Сад,10. април 2012. године