Читај ми

ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА О КАРЛОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић, заједно са начелником Градске управе за образовање Радованом Ковачевићем, присуствовала је представљању књиге „Карловачка гимназија“, аутора Жарка Димића, у издању ИК „Дата статус“.

- У месецу када Карловачка гимназија обележава важан јубилеј – 230 година свог постојања, са великом радошћу присуствујемо промоцији монографије те значајне установе која је била и остала светионик српске просвете и духовности. Oд свог оснивања до данас, Карловачка гимназија представља значајан део наше историје, образовања и кулуре. Многи знаменити људи су били карловачки професори и ђаци, а захваљујући овој књизи њихова имена, као и најважнији догађаји из прошлости школе, оставиће свој траг у вечности - изјавила је Дина Вучинић и додала да је књига објављена у спомен свим гимназијским директорима, професорима, приложницима, а највише њеним ученицима, бившим и будућим.

На промоцији одржаној у Свечаној сали Карловачке гимназије, поред аутора, о књизи су говорили уредник Срђан Ерцеган и издавачи Бранко Стојков и Предраг Ђурковић. Том приликом, истакнуто је да је разлог за објављивањем репрезентативне монографије то што историја те важне школе није била ни позната, нити прослављена у довољној мери. Према речима издавача, књига је уређена у складу са највишим технолошким стандардима, илустрована са преко 300 квалитетних фотографија, а аутор текста историчар и управник Архива САНУ у Сремским Kарловцима др Жарко Димић свеобухватно је изнео значајне догађаје и потрудио се да кроз документарну историографску грађу упозна читаоца са свим релевантним детаљима који су пратили настанак и развој карловачког училишта.

Нови Сад, 30. новембар 2021. године