Читај ми

ПОТПИСAН СПОРАЗУМ О УСПОСТАВЉАЊУ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ ГРАДА НОВОГ САДА И ГРАДА ТАВЕРНИ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и градоначелница француског града Таверни Флоранс Портели потписали су Споразум о успостављању сарадње између два града. Догађају је између осталих присуствовао и амбасадор Француске Њ.Е. Жан-Луј Фалкони. Споразум подразумева да ће стране потписнице успостављати и развијати партнерске односе на основу узајамности и равноправности у сфери делатности које су од обостраног интереса, и то у областима економије, привреде, културе, образовања са посебним акцентом на високо образовање, екологије, социјалне политике, као и у областима информационих технологија, туризма и спорта.

- Захваљујем се пријатељима из Тавернија и из целог Департмана Вал д` Оаз на уложеном труду да успоставимо овај ниво сарадње. Поносан сам што Нови Сад шири мрежу својих пријатеља у светским и европским оквирима. Данас смо потписали споразум са првом од три општине Департмана Вал д` Оаз са којима ћемо успоставити такве односе, а реч је о једној од најразвијенијих регија Француске. Нови Сад је добио новог пријатеља, а раније се то звало град побратим. Сарадња између наших институција већ постоји и то на нивоу привредних комора, универзитета и покрајинских органа. Град Нови Сад такође има комуникацију са Центром уметности у Ленгијен ле Бену и предложено је да одаберемо једну од седам области која би била на листи УНЕСКО, а то су гастрономија, дизајн, књижевност, музика, стари занати, дигитализација и нумеричке уметности. Потписивањем овог Споразума наши пријатељи у Новом Саду, Српској Атини и Европској престоници културе добијају снажног партнера, и настојаћемо да заједнички спроведемо пројекте у корист свих грађана. После локалних избора у Француској и избора у Србији завршићемо процес братимљења са још две општине из Департмана Вал д` Оаз – нагласио је градоначелник Вучевић и захвалио се амбасадору Француске на подршци у реализацији потписивања Споразума.

Градоначелница Флоранс Портели је и потпредседница Париске регије задужена за културу, а како је изјавила, долази као искрени пријатељ српског народа.

- Пријатељство између Србије и Француске траје дуго, а било је најснажније између 1915. и 1930. године. Град Таверни се налази близу Париза и култура је приоритет његове политике. Много радимо са Удружењем Срба у Француској, које и финансирамо, и нама је циљ да развијемо сарадњу између српских уметника у Француској и српских уметника у Србији. Такође сам председница Оркестра Париске регије који је везан за Париску филхармонију и жеља ми је да успоставимо везе са Новим Садом и на том плану – рекла је Флоранс Портели. Она је оценила да је потписивање Споразума са Градом Новим Садом нова потврда француско-српског пријатељства.

Нови Сад, 18. фебруар 2020. године