Читај ми

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ АП ВОЈВОДИНЕ, ГРАДА НОВОГ САДА И СРПСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА И УМЕТНОСТИ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник огранка САНУ у Новом Саду академик Стеван Пилиповић потписали су Протокол о сарадњи између АП Војводине, Града Новог Сада и Српске академије наука и уметности. Тим споразумом се регулишу међусобна права и обавезе у вези са реализацијом пројекта одржавања и унапређивања енергетске ефикасности, као и заштите и унапређивања зграде „Платонеум“ у Улици Николе Пашића бр. 6. Тај објекат, који користи Огранак САНУ у Новом Саду, је Одлуком Скупштине Града Новог Сада 1992. године проглашен за непокретно културно добро и евидентиран као споменик културе.

- Захваљујући иницијативи Српске академије наука и уметности, односно Огранка САНУ у Новом Саду, кренули смо у релизацију овог важног пројекта. Неупоредиво је лакше кад постоји сарадња више институција, односно подршка Покрајинске владе која ће обезбедити финансијска средстава, и Града Новог Сада који ће пружити техничко-логистичку помоћ, тј. стручни надзор над радовима на овако репрезентативном објекту, као што је то задужбина владике Платона. У питању је прва фаза инвестиционог улагања у зграду која дуги низ година није била третирана како доликује од стране градских и покрајинских институција. Ово је трећи пут да долазим као градоначелник у Огранак САНУ у нашем граду и заиста постоји континуирана и квалитетна комуникација међу нама, чији је конкретан резултат сада и видљив. Цела ова улица, односно потез од Градске библиотеке, Владичанског двора, Саборног храма, па до задужбине владике Платона и Матице српске представља један историјски низ културног идентитета Новог Сада као „Српске Атине“ и сви заједно морамо чинити напоре да то сачувамо за наредне генерације - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је истакао да ће се одмах започети са реализацијом инвестиције везане за заштиту зграде „Платонеум“, и то кроз њену обнову у функцији боље енергетске ефикасности.

- Покрајинска влада ће за ту намену издвојити више од десет милиона динара. Техничку припрему водиће Град Нови Сад заједно са Заводом за заштиту споменика културе. Ово је део заједничког пројекта који у ширем контексту подразумева обнову укупног културног наслеђа до 2021. године, када ће Нови Сад бити престоница културе у Европи – изјавио је Игор Мировић.

Председник САНУ Владимир Костић истакао је да је обнова, односно стварање новог руха „Платонеума“, у складу са идејом коју та институција покушава последње две године да промовише.

- Наш циљ је да се новосадски огранак САНУ бави како регионалним питањима, тако и оним од значаја за целу Србију – рекао је академик Владимир Костић.

Након потписивања Протокола о сарадњи, одржана је годишња седница САНУ, којој су поред градоначелника присуствовали и председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник САНУ Владимир Костић и чланови САНУ огранка у Новом Саду. Том приликом, обраћајући се  присутнима, председник новосадског огранка САНУ академик Стеван Пилиповић је рекао да годишња Скупштина представља најважнији састанак у Огранку, у којем њени истакнути чланови резимирају целокупан рад Огранка у претходној години и захвалио се Покрајини и Граду на великој подршци и сарадњи.

Нови Сад, 31. март 2017. године