Читај ми

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ ПОВОДОМ РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОЈЕКТА „ЕКОПРОФИТ НОВОГ САДА“

Начелница Градске управе за и заштиту животне средине др Александра Јовановић Галовић потписала је у име Града Новог Сада Меморандум о разумевању поводом реализације пројекта 'Екопрофит Новог Сада' са директором Аустријске агенције за развој Клаусом Капером, док је потписник конзорцијума Денкштат био Вилибалд Калтенбрунер.
Циљ ове сарадње јесте успостављање темеља за професионално управљање животном средином у предузећима на територији Новог Сада и истовремено јачање сарадње између њих и локалних власти ради добробити како локалне животне средине тако и конкурентности предузећа.
- Овај меморандум формално означава почетак пројекта „Екопрофит“ који Град Нови Сад, као први град у Србији, реализује у сарадњи са аустријском компанијом Денкштат, и аустријском агенцијом за развој која нам пружа велику финансијску подршку. „Екопрофит Новог Сада“подразумева да ће у наредне две године 25 компанија на територији Новог Сада, без обзира на њихову величину, имати прилику да буду део пројекта, и да своју производњу и пословање модификују тако да буду профитабилнији и економичнији, да уштеде новац и истовремено смање еколошки отпад – рекла је начелница др Александра Јовановић Галовић.
Клаус Капер из аустријске агенције за развој истакао је да је ово врло важан нови корак у срадњи са Градом Новим Садом, те да је идеја пројекта 'Екопрофит Новог Сада' нешто сасвим ново и модерно што треба и Србији и Аустрији.
- Драго ми је да започињемо баш овај пројекат у Новом Саду, јер по мом мишљењу он представља једну од најуспешнијих прича. Пројекат омогућава општинама и градовима да сарађују са пословним партнерима али и консултантским компанијама у побољшању заштите животне средине. Започет је пре 20 година у Грацу и до сада је више од 2000 компанија узело учешће у њему. Надам се да ће и овде велики број компанија учествовати у пројекту и да ћемо сви бити веома задовољни када за девет месеци будемо сумирали резултате- нагласио је Вилибалд Калтенбрунер.
Фокус пројекта Екопрофит Новог Сада јесте умањење количине отпада и емисија штетних материја као и примена еколошких стандарда у његовом третману.

Нови Сад, 21. фебруар 2011. године