Читај ми

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ ИЗМЕЂУ ГРАДА НОВОГ САДА И ШАНДОНГ ПРОВИНЦИЈЕ

Посредством Друштва за економско-трговинску сарадњу и пријатељство Србије са НР Кином, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић потписао је у име Града Новог Сада Меморандум о разумевању са господином Менг Јаном који заступа Шандонг провинцију НР Кине. Потписивањем Меморандума исказане су обостране намере да се у наредном периоду конкретизује сарадња на изградњи обилазнице аутопута око Новог Сада која представља инвестицију од великог значаја, односно да се створе услови повољни за пројектовање, финансирање, изградњу и коришћење обилазнице аутопута око Новог Сада.

-Велико ми је задовољство што смо потписали овај споразум, као резултат неколико састанака у Заводу за изградњу града и у Градској кући. Ради се о стратешки важној саобраћајници за Нови Сад, али и за целу покрајину и Србију, јер би се изградњом обилазнице око Петроварадина, која би ишла до Жежељевог моста и отварала прикључења за потенцијални нови мост који би прелазио Дунав у правцу Шангаја, остварило повезивање два аутопута Е75 и Е70, односно даље повезивање ка Банату. Пред нама су озбиљни задаци, пре свега, у припреми и реализацији пројектне документације, а у Меморандуму је јасно наглашено да ће сви даљи кораци у сарадњи Града Новог Сада и Шандонг провинције бити у складу са важећим прописима Републике Србије који дефинишу све процедуре извођења и инвестирања - рекао је градоначелник Вучевић и додао да ће данас са представницима Шандонг провинције и амбасаде НР Кине разговарати и о довођењу инвеститора из Кине у Слободну зону Новог Сада.

Менг Јан из Шандонг провинције НР Кине је истакао да наша два народа спаја велико пријатељство и да је ово други велики пројекат који  је до сада потписан, а да је први везан за изградњу Коридора 11.

- Град Нови Сад је на нас оставио добар утисак и надам се да ћемо после потписивања Мемораднума што пре заједно кренути у реализацију овог пројекта и још јаче учврстити пријатељство наших народа и земаља – рекао је Менг Јан.

Град Нови Сад има намеру да изгради обилазницу аутопута око Новог Сада, а Шандонг провинција поседује богато искуство у области изградње аутопутева и вољна је да предузме активности на заједничкој реализацији изградње обилазнице. Процењена укупна дужина обилазнице аутопута око Новог Сада је око 6,5 километара, а прецизна дужина биће утврђена на основу коначних планова. У наредном периоду биће конкретизован модел пројектне инвестиције и модел финансирања, уз намеру да се кроз преговоре траже најбоља решења за умањење трошкова пројекта.

Нови Сад, 21. октобар 2013. године