Читај ми

ПОСЕТА ГРАДОНАЧЕЛНИКА НИЖЊЕМ НОВГОРОДУ ПОВОДОМ 800. ГОДИНА ПОСТОЈАЊА ТОГ ГРАДА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић борави у Руској Федерацији, у граду-побратиму Новог Сада Нижњем Новгороду, где присуствује бројним дешавањима која су уприличена поводом осамстоте годишњице постојања тог града.

- Данас смо отпочели посету драгим пријатељима у граду-побратиму Нижњем Новгороду. Велика је част представљати наш лепи град Нови Сад, Европску престоницу културе, „Српску Атину“, на свечаном обележавању осам векова постојања тог града Руске Федерације. Част је имати статус пријатеља у овом граду, где смо веома лепо дочекани и где је пред нама мноштво заједничких активности. Почели смо дан обиласком духовних центара, упознали се са предивним манастирима и црквама, али пре свега са историјом породице Романов и учили о славној прошлости руског народа, која се вековима преламала са историјом наше државе. Почаствован сам што могу да представаљам наш град на оваквој церемонији, а поред протоколарних активности,  трудићемо се да ову посету искористимо да у најбољем светлу представимо наш град. Данас ће бити одиграна одбојкашка утакмица између новосадских и руских одбојкашица, а наредне недеље у Нижњи Новгород стижу и фудбалери „Војводине“. У септембру ће доћи и  привредна делегација, са конкретним плановима за сарадњу. Ми ћемо увек и на сваком месту бити неко ко активно заступа интересе Новог Сада, Војводине и наше отаџбине Србије – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Он је заједно са градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем, који је истим поводом у посети том руском граду, између осталог посетио манастир Печерски где се састао са тамошњим викаром манастира архимандритом Тихоном. Да оставе траг ове посете, они су посадили дрво пријатељства, а потом обишли и Српски центар Државног универзитета Нижњи Новгород.

Нови Сад, 19. август 2021. године