Читај ми

ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА ЗГРАДУ ПРАВОСУДНИХ ОРГАНА У НОВОМ САДУ

Министарка правде Маја Поповић, амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Емануеле Жиофре и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић положили су камен темељац за зграду у којој ће бити смештена кривична одељења Основног и Вишег суда у Новом Саду, као и Основно и Више јавно тужилаштво. Реч је о важном инфраструктурном пројекту, чија ће реализација унапредити услове рада правосудних органа и грађанима знатно олакшати приступ правди. Изградњу модерног и енергетски ефикасног објекта, финансира Европска унија са преко 13 милиона евра, док ће трошкове његовог опремања сносити Министарство правде Републике Србије. Према речима председника Апелационог суда у Новом Саду Дарка Тадића зграда коју тренутно користе правосудни органи пројектована је 1960. године када је Нови Сад имао 100 000 становника, а сада има близу пола милиона грађана. Како је рекао, у њој је смештено седам правосудних органа и 1200 носилаца правосудних функција, државних службеника и намештеника. Градоначелник Вучевић истакао је да је Нови Сад на овакав пројекат чекао годинама и захвалио се ЕУ која је, у оквиру програма ИПА 2017, обезбедила средства за његову реализацију.

- Град је обезбедио парцелу, а захваљујемо и покровитељу, односно Министарству правде. Молим суграђане који живе у том делу града за разумевање, јер велико градилиште утиче на комфор живота, а замолио сам извођаче да не раде после радног времена, како бисмо уважили приватност људи. Станарима Улице Максима Горког у бројевима 6 и 8 желим да поручим да ћемо следеће године комплетно реновирати ту блоковску површину, а засадићемо осам одраслих стабала, пошто је због радова морало да буде уклоњено шест. Инсистирали смо да се коригује пројекат како би зеленило што мање било угрожено. Замолио бих и представнике правосуђа да у сарадњи са ресорним министарством планирају и реконструкцију зграде коју тренутно користе, јер морамо да омогућимо најбоље услове за њихов рад - изјавио је градоначелник Милош Вучевић. Министарка правде Маја Поповић рекла је да се нови објекат гради на 10 000 квадратних метара, да ће имати шест спратова, од којих ће два бити испод земље.

- Драго ми је што имамо прилику да још једном будемо сведоци активности које Министарство правде спроводи у циљу додатног унапређења рада нашег правосуђа, уз подршку партнера из Делегације Европске уније у Србији и Града Новог Сада - рекла је министарка Маја Поповић. Амбасадор Емануеле Жиофре, навео је да је ЕУ већ доста уложила у реконструкцију и изградњу 21 објекта правосудног система у Србији.

- Подржавамо напоре које Србија предузима у циљу повећања ефикасности правосуђа и независности судства, и што у реформским процесима узима у обзир ставове Венецијанске комисије која је дала позитивну оцену онога што је до сада урађено. Улажемо и у унапређење ИТ инфраструктуре у правосуђу, ради бржег и бољег управљања предметима – закључио је Жиофре.

Нови Сад, 19. новембар 2021. године