Читај ми

ПОДСТИЦАЈ ЗАПОШЉАВАЊУ МЛАДИХ КРОЗ ПРОГРАМ УСАИД-А

У оквиру Програма за јачање економске сигурности Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) потписан је Споразум о разумевању који дефинише услове подршке Канцеларији за младе у циљу јачања омладинског предузетништва. Представници више градова и општина су на тај начин отпочели сарадњу на реализацији пројеката који за циљ имају стварање услова за брже запошљавање младих. Меморандум о разумевању је у име Града Новог Сада потписао градоначелник Игор Павличић, а меморандум су том приликом потписали и представници Апатина, Шапца, Осечине, Велике Плане и Тополе.

- Задовољство ми је што смо потписали споразум са УСАИД-ом уз подршку Министарства омладине и спорта и представника локалних самоуправа из целе земље. Циљ нам је подстицај запошљавања и самозапошљавања код наших младих суграђана, чији је највећи проблем управо тај што по завршетку образовања имају тешкоћа да се запосле. Ово је начин да променимо ту ситуацију и да на један системски начин решимо овај проблем како би сваком младом човеку била пружена шанса. Важно је да обучимо младе, да након завршетка свог образовања имају способност и капацитете да сами нађу посао - изјавио је градоначелник Новог Сада Игор Павличић.

- УСАИД, Министарство омладине и спорта заједно са овим општинама посвећене су смањењу незапослености младих, највећим проблемом са којим се млади у Србији данас суочавају - рекла је директорка Мисије УСАИД-а у Србији Сузан Фриц.

Истраживањапоказују да је више од 30% младих у Србији заинтересовано за предузетништво, што је једна од главних компоненти УСАИД-овог програма.

- Развој омладинског предузетништва један је од циљева Националне стратегије за младе и из тог разлога, у партнерству са УСАИД-ом, широм Србије спроводимо овај пројекат - рекла је државна секретарка Министарства омладине и спорта Ивана Ковачевић.

УСАИД и локалне самоуправе ће након потписивања сарађивати на три нивоа – УСАИД-ов Пројекат за јачање економске сигурности ће организовати обуке за Координаторе Канцеларија за младе како би они ефикасније могли да спроводе програме за запошљавање младих. УСАИД ће потом директно радити са младим предузетницима из ових градова и општина како би им помогао да реализују своје пословне планове. И коначно, одабраним општинама ће се помоћи да проблему незапослености код младих приступе стратешки, кроз развој и имплементаицју Акционих опланова за омладинско предузетништво.

Нови Сад, 23. новембар 2011. године